Salep Bitkisi Toplayarak Para Kazanmaya Çalışıyorlar

Yaz mevsiminde doğada kendiliğinden yetişen salep bitkisini toplayıp satışa sunarak geçimlerini sağlamaya çalışan vatandaşlar Muş'a gelmeye başladılar.

Her yıl yaz mevsiminde Muş'a gelerek salep bitkisi toplayan vatandaşlar, bu yıl da Muş'a akın etmeye başladılar. Diyarbakır ilinden gelerek Muş'ta salep toplayan vatandaşlar, yaz mevsiminde bu işi yaparak para kazanmaya çalıştıklarını söylediler. Muş'ta salep bitkisinin oldukça fazla görüldüğünü ve kaliteli salep çıktığını söyleyen Mehmet Salih Sansar isimli vatandaş, her yıl haziran ve temmuz ayını Muş'ta geçirdiklerini söylediler.
Para kazanmak için yaz mevsiminde bu işi yaptıklarını söyleyen Mehmet Salih Sansar, "Mayıs ayında Diyarbakır ilinin kırsal kesimlerinde ve haziran ayı ile birlikte Muş, Van, Erzurum, Ağrı illerinin kırsal kesimlerinde salep topluyoruz. Topladığımız salepleri ilk önce iyice yıkadıktan sonra kaynatıyoruz. Kazanlarda yaklaşık 10-15 dakika kaynadıktan sonra kurutmaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra torbalara doldurup bu işin toptancılığını yapan tüccarlara satıyoruz. Topladığımız bölgede salebi kaynatıp
kuruttuktan sonra Diyarbakır'a götürerek bu işin toptancılığını yapan şahıslara satıyoruz. Toptancılar da toptan olarak satış yapıyorlar. Bir kişi günde 15-20 kilogram salep toplayabiliyor. Kilogramını yaş olarak 6-7 liradan satarken kurusunun kilogramı 70-80 liraya alıcı buluyor. Geçmiş yıllara oranla talep daha çoktu. Şimdi fenni salep üretimi yapılmaktadır. Aslında doğal salep daha kalitelidir" diye konuştular.