Kosova, Uluslararası Adalet Divanı'nın Kararına Odaklandı

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Kosova'nın bağımsızlığının meşruiyeti hakkında kararını bildirmesine bir gün kala, Priştine'de liderler bu karara kilitlendi.

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, UAD'ın bağlayıcı olmayan tavsiye niteliğindeki kararının, Kosova'nın bağımsız bir devlet olduğu konusunda ve ülkenin statüsünde geri dönüş olmayacağının altını çizdi. "Kosova farklı bir seçenek için hazır değildir" şeklinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Sejdiu, "Kosova'nın bağımsızlığı değişmeyecek bir gerçektir" dedi.
Kosova Başbakanı Hashim Thaçi de yaptığı açıklamada, Kosova'nın bağımsızlık delillerinin çürütülemeyeceğini kaydederek, "UAD'ın kararı ne olursa olsun, bağımsız Kosova varlığını sürdürecektir" ifadesini kullandı.
Kosova'yı başta ABD, AB'nin çoğu üyeleri ve Türkiye desteklerken, bağımsızlığa Rusya, İran, İspanya, Romanya, Slovakya, Kıbrıs Rum kesimi gibi ülkeler karşı çıkıyor. Siyasi analist ve uluslararası ilişkiler hukukçuları, kararın tavsiye niteliğinde olmasına rağmen, hukuksal açıdan olduğu kadar, hem emsal teşkil etmesi, hem de Divan'ın tarihinde ilk defa bir devletin bağımsızlığını sorgulaması bakımından önem taşıdığına dikkat çekiyor.
UAD, Sırbistan'ın başvurusu üzerine, 69 ülke tarafından tanınan Kosova'nın bağımsızlığının meşruiyeti hakkında görüş bildirecek.