İstanbullu Doğa Fotoğrafçılardan Bursa Çıkarması

İstanbullu doğa fotoğrafçıları Bursa'nın güzelliklerini fotoğrafladı.

İstanbullu Doğa Fotoğrafçılardan Bursa Çıkarması
Fotoğrafçılar Arkeopark başta olmak üzere şehrin tarihi ve turistik mekanlarını gezdi. İlk önce kuzeybatı Anadolu'nun ilk yerleşim yeri olan Arkeopark gezildi. Şehir merkezindeki tarihi ve turistik mekanları da gezerek fotoğraflayan ekip, daha sonra Uludağ'a çıkarak gölleri inceledi ve zirve yürüyüşü yaptı. İlk olarak Arkeopark'ı ziyaret eden doğa fotoğrafçılarını Arkeopark kazı evinde karşılayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın 3 bin yıllık tarihinin bilindiğini, oysa buradaki kazılar sayesinde yaklaşık 8 bin yıllık geçmişi olduğunun ortaya çıktığını söyledi.
Hem şehir, hem de insanlık tarihine ışık tutacak tarihi verilerin elde edilmesi için kazı çalışmalarına destek verdiklerini ifade eden Başkan Altepe, "Şehir merkezindeki daha çok yakın dönem tarihimize önem veriyor, medeniyetimizin ürünleri olan eserlerin ortaya çıkması için çalışıyoruz. Bunun yanı sıra sadece medeniyetimize ait dönemle yetinmiyor, Roma, Bizans ve çok daha önceki dönemlerle ilgili tarihi eser ve kaynakları da ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Doğa fotoğrafçı ve yazarları daha sonra Arkeopark kazı alanından çıkarılan arkeolojik buluntuların toplandığı kazı evinde de incelemelerde bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Necmi Karul, ziyaretçilere çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. İstanbul Üniversitesi'nin yanı sıra Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden gelen 45 kadar uzman ekibin de kazılarda görev aldığını ayrıca, Almanya, Rusya, Japonya gibi ülkelerden 20 kadar uzmanın da kazılara katıldığını ifade eden Doç. Dr. Necmi Karul, "Oldukça dinamik bir ekibimiz var. Kısa sürelerde çok önemli aşamalar kaydettik. Önümüzdeki süreçte burada zamanda yolculuğu içeren bir Arkeopark oluşturacağız" şeklinde konuştu.
Akçalar'daki arkeolojik alanın hem bir okul hem de kazı ve araştırma alanı olacağını ifade eden Karul, şu bilgileri verdi:
"Yaklaşık 6 yıl önce burada 2 bin yıllık bir lahit kapağı bulundu. Kapağı ve bölgeyi incelemek için buraya geldiğimizde, burasının çok daha derin bir tarihi birikimi olduğunu tespit ettik. Kazılar sonucu elde edilen buluntular, bölgenin yaklaşık 8 bin yıllık yerleşim alanı olduğunu ortaya koydu. Şimdi, Büyükşehir Belediyemiz'in desteği ile bir Arkeopark oluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye önümüzdeki yıl yeni bir Arkeopark'a kavuşacak".
Fotoğrafçılar Arkeopark'taki incelemenin ardından, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Sukaypark, Ördekli Hamamı, Kayıhan Hamamı ve Mahkeme Hamamı gibi eserleri de gezdi. Doğa ve kültür fotoğrafçılarının son durağı ise Uludağ oldu. Fotoğrafçılar Uludağ'da zirve yürüyüşü yaptı.