Tüketici rahat olsun, dışarıdan et değil canlı hayvan getiriyoruz

İthalatın etkisiyle düşen et fiyatları son günlerde tekrar yükselişe geçti. Et ve Balık Kurumu ve kasaplar, yükselişi spekülatif hareketlere bağlıyor. İthal etlerin piyasay...

 

İthalatın etkisiyle düşen et fiyatları son günlerde tekrar yükselişe geçti . Et ve Balık Kurumu ve kasaplar , yükselişi spekülatif hareketlere bağlıyor . İthal etlerin piyasaya sürülmesiyle birlikte karkas etin kilosunun birkaç gün içinde 3 lira azalması bekleniyor . EBK ayrıca ithal et konusunda güvence verdi .

Son günlerde et fiyatlarındaki yükselişin ardından Et ve Balık Kurumu ( EBK ) harekete geçti . Spekülatif hareketler sebebiyle karkas et fiyatlarının 50 kuruş ile 1 lira arasında arttığını belirten EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş , gerekli tedbirin alınacağını söyledi . Ulubaş , " Bu hareketi kırmak için sıfır gümrükle 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini aldık . Bu harekete müsaade etmeyeceğiz . ' ' dedi . Vatandaşı ithal et konusunda da rahatlatan Ulubaş , şimdiye kadar dışarıdan 1 kilo dahi kesilmiş et getirilmediğine dikkat çekti . Bakanlar Kurulu ' nun EBK ' ya 100 bin ton canlı sığır ithalatı iznine ilişkin değerlendirmede bulunan Ulubaş , et fiyatlarının daha önce de bazı kişiler tarafından speküle edildiğini hatırlatarak piyasada rahatlama varken basına yanlış bilgi verildiğini kaydetti . " EBK ithalat için 70-80 hayvan getirdi , arkası yok ' ' denildiğini ve spekülatif bir hareket başlatma çabası içine girenler olduğunu aktaran Genel Müdür Ulubaş , " Daha önce de spekülatif hareket başlatanlar Doğu ' da , Orta Anadolu ' nun doğu kısmındaki bölgelerde kasaplık hayvanlara fazla fiyat vererek üçer beşer tosun alıp , ' fiyatlar artacak ' demeye başladılar . Bugün itibarıyla gördük ki 50 kuruş ile 1 lira arasında karkas fiyatlarında artış oluştu . ' ' diye konuştu .
Et ithalatının ardından düşen fiyatların yeniden yükselişe geçtiğini aktaran İzmir Kasaplar Odası Başkanı Aydın Mestanlı ise EBK ' nın yeni ithal etleri piyasaya arz etmesiyle birlikte fiyatlarda düşüş beklediklerini kaydetti . Mestanlı , " Karkas alımı 13 liraya düşmüştü , 16 lirayı buldu . Önümüzdeki günlerde yeniden 13 liraya düşer . ' ' dedi . Mestanlı , son günlerde et fiyatlarının yeniden yükselmesini birkaç büyük firmanın " spekülasyon yapmasına ' ' bağladı . Spekülasyon yapan firmaların elemanlarının hayvan pazarlarına gidip fiyatları yükseltmeye çalıştıklarını belirten Mestanlı , " Bizim küçük besicimiz , esnafımız bunlara inanmasın . Suni artış bunlar . ' ' dedi . Birkaç ay önce 28-30 lira seviyesinde olan et fiyatlarının alınan önlemler sonrasında 24-26 liraya gerilediğini hatırlattı . Öte yandan Ramazan ayı öncesinde vatandaşa ucuz et yedirmek için yapılan 4 bin tonluk canlı kasaplık sığır ihalesi tamamlandı . Yine en düşük teklifi 4 bin tonun tamamını 14 milyon 550 bin dolarla getirmeyi öneren Ürdünlü Hijazi firması verdi . Daha önceki ihaleleri de ( 8 bin tonluk canlı kasaplık sığır ve 4 bin tonluk besi danası ) Hijazi firması kazanmıştı .
EBK ' nın ithalatı fiyatları düşürmedi
İstanbul Ticaret Odası ( İTO ) Başkanı Murat Yalçıntaş , fiyatların yükselmesi sebebiyle Et ve Balık Kurumu ' nun ( EBK ) yaptığı ithalatın fiyatları aşağı çekemediğini söyledi . İthalatın fiyatları makul seviyelere çekmeye yetmediğini belirten Yalçıntaş , acilen yeni bir planlamaya ihtiyaç olduğunu söyledi . Hükümetin artan et fiyatlarını düşürmek için canlı hayvan ithalatı yapma kararının doğru olduğunu aktaran Yalçıntaş , konuya ilişkin yaptığı açıklamada , et ithalatı için EBK tekeli yerine , tesis kapasitesi yüksek , konuya hakim entegre et tesislerine de ithalat ve kesim izni verilmesi gerektiğinin altını çizdi . Canlı hayvan ithalatı yapabilecek bilgi , altyapı ve tecrübeye sahip işletmelere müsaade edilmesinin yerinde olacağını dile getiren İTO Başkanı , " Türk halkı , ancak spekülatörler ortadan kaldırılıp besicilik cazip hale getirildiğinde gerçek fiyatıyla et yiyebilir ve et fiyatında istikrar sağlanabilir . İthalat yapılırken , gelecek yıllarda da aynı sıkıntıların yaşanmaması için üretimi bugünden artırmalıyız . Dünyada 5 dolar olan kemikli karkas etin Türkiye ' de 12 dolara satılması kabul edilemez . Dünyanın en pahalı etini yiyoruz . ' ' dedi . Lokanta , restoran ve catering firmalarının et fiyatları nedeniyle ciddi sıkıntı içinde olduğuna işaret eden Yalçıntaş , rekabet koşullarında yemek firmalarının , et fiyatlarındaki artışı müşterilerine yansıtmasının mümkün olmadığını , böyle olunca da kayıt dışılık ve kaçak hayvancılığın körüklendiğini ifade etti .

Zaman