CHP'li Haluk Koç: CHP bölgeye (Doğu ve Güneydoğu) kapalı bir parti değil

Şırnak'a Gelen CHP Heyeti 2010-2011 Kürt Raporunu hazırlamak için ilk görüşmesini CHP Şırnak İl Teşkilatında Parti üyeleriyle gerçekleştirdi. Heyet ad

Şırnak'a Gelen CHP Heyeti 2010-2011 Kürt Raporunu hazırlamak için ilk görüşmesini CHP Şırnak İl Teşkilatında Parti üyeleriyle gerçekleştirdi. Heyet adına konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Haluk Koç, CHP'nin bölgeye kapalı bir parti olmadığını da ifade etti. Koç, "Bölge insanını bugün kimlikler üzerinden yürüyen bir siyasetle, inanç temenninde yürüyen bir siyasettin arasına sıkıştırmak istemiyoruz. Belki bize kızacaklar, belki bize sert eleştiriler getirecekler, bunların hepsini başımızın gözümüzün üstünde dinleyeceğiz." dedi.

Bölgede incelemelerde bulunmak üzere gelen heyette, CHP Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Prof Dr. Haluk Koç'un başkanlığında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Genel Sekreter Yardımcısı Ankara Milletvekili Tekin Bilgin, MYK üyesi eski Milletvekili Mahmut Duyan, PM üyesi Gazeteci Yazar Mehmet Feraç ve Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınç Aslan bulunuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu bölgenin sorunları tüm Türkiye'nin sorunudur. Buradaki her olay, her gelişme mutlaka Türkiye'nin bütünlüğünü ilgilendiren bir konudur. 1989 yılında o zaman CHP öncesindeki SHP biliyorsunuz doğu ve güneydoğu sorunları ile ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırlamıştı. Gerçekten o tarihteki gelişmelere bakarsanız, bugün o tarihe geri dönüp baktığınızda Türkiye gerçekleri içerisinde siyasetten söylenmesi çok zor ama bir takım incelemelerin var olduğunu göreceksiniz. 1989 yılından 2010 yılına geldik ve aradan 21 yıl geçti. Konjonktür değişti. O raporun hazırlanış tarihinde olan üstü hal durumu vardı. Bölgede çok farklı koşullar vardı, çok daha farklı ilişkiler sürüyordu. 2010 yılına geldiğimizde konjonktür de değişti, bir çok uygulamalar devreye girdi. Nüfus yapıları değişti. Kentsel dengeler değişti ve siyaset daha farklı algılamaya başladı olayı." dedi.

CHP heyeti olarak bölgenin sıkıntılarını dinlemek için geldiklerini belirten Koç "Bölgeyi dinlemeye geldik. Bilhassa halkın nabzını tutan sivil toplum örgütleriyle konuşacağız. Biz öncelikle dinleyeceğiz. Bölge insanı ne düşünüyor, Bölge insanı nasıl yaşıyor, bunları tarifle, kitaplardan, televizyon programlarından değil, doğrudan bölgede sizlerle temas ederek demin söylediğim gibi toplumun nabzını tutacak demokratik kitle örgütlerinin başkanlarıyla, temsilcileriyle konuşacağız. Bu sürece sadece Şırnak, Diyarbakır, Mardin üçgeni ile olacak bir çalışma değil, Van, Hakkari, Kars, Ardığan, Iğdır, Bingöl, Bitlis, Ağrı, Elazığ, Tunceli, Siirt, Batman, Şanlıurfa hatta GAP'ın ucundaki Gaziantep, Kilis ve Adıyaman bölgesini dolaşacağız. Bu bölgeleri üç dört ay içerisinde 3-4 günlük sürelerle gezeceğiz. Ondan sonra bu süreci oluşturduğumuz komisyondaki arkadaşlarımızla tekrar 1989 bir durum değerlendirmesi yapabilecek bilgilere eriştirdikten sonra birde siyasetçi gözlemledikten sonra tekrar Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2010-2011 yılında doğu ve güneydoğu Anadolu sorunlarıyla ilgili düşüncelerini tekrar somutlaştırılarak siyaset alanına kendi yetkili kollarımızla tartıştıktan sonra raporu gündeme getireceğiz." dedi.

"ŞIRNAK'TA 10 BİN OY ALDIK PARTİMİZ İLGİLENMEDİ"

Cumhuriyet Halk Partisi'nin bölgeye kapalı bir parti olmadığını da ifade eden Koç "Bölge insanını bugün kimlikler üzerinden yürüyen bir siyasetle, inanç temenninde yürüyen bir siyasettin arasına sıkıştırmak istemiyoruz. Buda bizim eksiklerimizde var. Belki bize kızacaklar, belki bize sert eleştiriler getirecekler, bunların hepsine gönlümüzde açık, başımızın gözümüzün üstünde hepsini dinleyeceğiz." dedi.

22 Temmuz'da CHP'den Şırnak Milletvekili adayı olan Neşet Ökten, o dönemde CHP olarak 10 binden fazla oy aldıklarını fakat buna rağmen parti yönetiminin kendileri ile hiç ilgilenmediğini söyledi. Hükümetin Kürt sorunu için Parti başkanları ile yapılan görüşmeleri sağlıklı olabilmesi için Başbakan'ın kesinlikle tüm siyasi parti yöneticileri ile görüşmesi gerektiğini ifade eden Ökten, "Siz parti yöneticilerimizden rica ediyorum hükümet özellikle BDP ile görüşsün. MHP ile de görüşsün. Bu sorunun çözüm anahtarı BDP'dir. Bu sorun Türkiye'nin sorunudur. Biz ayrılmak istemiyoruz. Türkiye'nin bölünmesini istemiyoruz." dedi.