Ortadoğu'da su sıkıntısı masaya yatırıldı

Artan nüfus ve büyük ölçekli ekonomik kalkınma planları neticesinde su kaynaklarının daha da azalacağı ve hükümetlerin su kıtlığına karşı acil ve yeni

Artan nüfus ve büyük ölçekli ekonomik kalkınma planları neticesinde su kaynaklarının daha da azalacağı ve hükümetlerin su kıtlığına karşı acil ve yenilikçi çözümler üretmeleri gerektiği bildirildi. Geçtiğimiz hafta Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de Arap Su Akademisi tarafından düzenlenen Su Liderleri Forumu'nda biraraya gelen üst düzey bakan ve yöneticiler bölgedeki su problemini masaya yatırdı.

Abu Dabi Çevre Ajansı İdari Müdürü Muhammed El Buvardi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin su kullanımıyla ilgili sıkıntılarının olduğunu ve ülkede toplam yenilenebilir su kaynaklarının 24 katı kadar su tüketildiğini söyledi. Yetkili, ülkedeki su tüketiminin yüzde 76'sının tarım sulamalarına harcandığını ve 2030'a kadar 3.5 milyona ulaşması beklenen nüfusla su kıtlığının daha acil durum arzedeceğini ifade etti.

Dubai'de basılan Gulf News'teki haberde El Buvardi, su güvenliği tükendiğinden dolayı şu an çözüme ihtiyaç duyduklarını ve problemi analiz etmeyi bırakıp çözmek için uğraşmaları gerektiğini vurguladı. Yetkiliye göre yeraltı su kaynaklarının aşırı şekilde çekilmesi, bazı Arap ülkelerinin milli malvarlıklarını her yıl gayri safi milli hasılanın yüzde 1-2'si kadar eritiyor.

Kaynaklara göre fakir su yönetimi yüzünden meydana gelen çevre problemleri gayri safi milli hasılanın yüzde 2.5'una kadar mal oluyor. Atık su toplanması ya da arıtımındaki eksikliklerden doğan hastalık ve ölümler de GSMH'nın yüzde 2'sini siliyor.

Dünyadaki en kurak bölgelerden biri olması nedeniyle Ortadoğu'daki temiz su oranı, su güvenliği için yeterli standardın yüzde 30 altında kalıyor. Foruma göre 2050 yılına kadar kişi başına düşen su hakkı yarı yarıya azalmış olacak. Uzmanlar, şu an su sıkıntısı çeken Arap ülke sayısının 11 olduğunu ve bunun 2025'te 18'e çıkabileceği uyarısında bulundu.