Hindistan'da olimpiyat imajı kutsal dinlemiyor, sokakta başıboş dolaşan inekler toplanıyor (Özel)

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, 3-14 Ekim 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan 14. İngiliz Milletler Topluluğu Olimpiyat Oyunları öncesinde

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, 3-14 Ekim 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan 14. İngiliz Milletler Topluluğu Olimpiyat Oyunları öncesinde sokaklarda başı boş gezen inek, bufalo, köpek gibi hayvanlar belediye yetkilileri tarafından toplatılıyor.

Delhi Olimpiyat Düzenleme Komitesi'nin talimatı ile harekete geçen belediye yetkilileri başkente akın edecek turistlere karşı rahatsız edici görüntüler oluşturmaması için şehir içinde başıboş gezen bütün hayvanları toplayarak hayvan barınaklarına götürüyor. Toplanan hayvanların arasına Hindu inancında kutsal olarak kabul edilen ineklerin de olması Hint hükümetinin şehrin yurt dışındaki imajının zedelenmemesi için bütün riskleri aldığını gösteriyor. Daha önceki yıllarda da belediyenin zaman zaman inekleri sokaklardan toplama kararı yerli halkın inançlarında ineğin kutsal kabul edilmesinden dolayı gevşetilmişti.

Delhi'de gündelik inşaat işçisi olan Chintu Raja, evinde beslediği bufalosunun da belediye yetkililerince yoldan alındığını söyledi. Günlük süt ihtiyacını bufalosundan sağladığını dile getiren Raja, hayvanı belediyenin şehir dışındaki barınaklarında bulduğunu ifade etti. Belediyeden yapılan açıklamada ise özellikle olimpiyat oyunları döneminde belediye sınırlarında inek, bufalo gibi büyük baş ve köpek gibi başıboş hayvanların gezmesine izin verilmeyeceği vurgulandı.

Delhi Üniversitesi öğretim üyesi ve hayvan hakları savunucusu Geeta Seshamani, şehirde düzenlenecek büyük organizasyonlar öncesinde hayvanların her zaman apar topar toplanarak bakımsız ve aşısız olarak toplu bakım evlerine alındığına dikkat çekti. Buralarda hayvanların çok olumsuz şartlarda barındıklarını söyleyen Seshamani, kendisi gibi duyarlı hayvan hakları savunucuları ile bir dernek kurduklarını söyledi. Geeta Seshamani Delhi'de özellikle köpeklere sağlıklı barınak ve aşı imkanı sağlayabilen tek kurumun kendileri olduğunu belirtiyor. Olimpiyatların yıllarca öncesinden bilinen ve hazırlıkları yapılan bir organizasyon olduğunu belirten hayvan hakları savunucuları, hükümeti başıboş dolaşan hayvanlar hakkında apar topar ve sağlıksız karar almakla suçluyor.

18 milyonu aşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık başkentlerinden biri olan Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenecek 14. İngiliz Milletler Topluluğu Olimpiyat Oyunları öncesinde organizasyonla alakalı büyük tartışmalar yaşanmıştı. Hazırlıklarını yetiştirememekle eleştirilen Delhi hükümeti, olimpiyat komitesinden de uyarı almıştı. Kısa sürede yetiştirilmeye çalışılan altyapı ve metro çalışmalarında göçükler meydana gelmiş ve 6 işçi hayatını kaybetmişti. Olimpiyatlar öncesinde Yeni Delhi'de göze batan sorunlardan biri başıboş hayvanlar olarak görülse de organizasyon komitesini asıl düşündüren Delhi'deki trafik sorunun yanı sıra aşırı kalabalık ve taşralı nüfusun şehri temiz tutmaması. Sokağa tükürme, idrar yapma gibi kötü alışkanlıkları cezalarla durdurmaya çalışan hükümetin en büyük endişesi eğitimsiz kişilerin şehrin imajını bozacak davranışlar sergilemeleri.