AB'den anayasa değişikliğine tam destek

Avrupa Birliği 12 Eylül'de halkoylamasına sunulacak anayasa değişikliği paketine tam destek verdi. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle değişiklik için 'Doğru yönde a...



Avrupa Birliği 12 Eylül'de halkoylamasına sunulacak anayasa değişikliği paketine tam destek verdi. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle değişiklik için "Doğru yönde atılmış bir adım." dedi.

Komiser Füle paketin AB'nin uzun süreden beri gündeme getirdiği bir dizi konuyu kapsadığını kaydetti.
Türkiye-AB Yüksek Seviyeli Siyasi İstişare toplantısının ilki dün İstanbul'da AB Dışişleri Bakanı Ashton, Genişleme Komiseri Füle, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın katılımıyla gerçekleşti. Dört isimde de toplantıdan güleryüzle çıkarken basın toplantısında da olumlu mesajlar verdiler. "Türkiye ile AB'nin bölgesel ve küresel vizyonları tamamen örtüşüyor." diyen Bakan Davutoğlu, gelecekteki büyük vizyonun detaylarını konuştuklarını anlattı. Davutoğlu, AB ile Türkiye arasındaki mekanizmaların sağlam ve etkin koordinasyon için yeterli olmadığına dikkat çekerken haftalık ve aylık yeni mekanizmalar kurulmasını planladıklarını kaydetti. Bakan, bunun için dışilişkiler müzakere başlığının açılmasını istedi.
İSRAİL'İN HATASINI KABUL ETTİ, GEREĞİNİ YAPSIN
Catherine Ashton ise Ankara ile AB arasındaki ilişkilerin güven ve dostluğa dayandığına dikkat çekerek, "Türkiye hem bir aday ülke hem de bölgesel ve küresel dış politikada AB için önemli bir ortak." değerlendirmesinde bulundu. Genişleme Komiseri Füle de tam üyelik konusunda AB'nin taahhüdünü tekrarladı ve "Bu konuda şüphe, sıfır." dedi. Bakan Bağış da toplantı için "Türkiye'nin ekseninin kaymadığını, genişleyerek sağlamlaştığını teyit ettik." yorumunu yaptı. Bağış, AB'nin hazım tartışmalarıyla uğraşan bir imajı hak etmediğini ekledi.
Bakan Davutoğlu, Mavi Marmara gemisindeki sivillerin katledilmesiyle ilgili İsrail'in yaptığı iç soruşturma raporunu da değerlendirdi. Bakan bir soru üzerine, "Raporda gerek istihbarat gerekse operasyonel hatalar yapıldığı vurgusu var. Mademki hatalarını kabul ettiler, gereğini yapmalarını bekliyoruz." diye konuştu. Ortada bir hata değil suç olduğunu belirten Ahmet Davutoğlu, "Gereğinin ne olduğunu biliyorlar. Hatayı kabul etmeleri şu aşamada olumludur. Bu hatanın uluslararası komisyon tarafından teyit edilmesini bekliyoruz." diye ekledi. Bakan bu çerçevede BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile önceki gün telefonda görüştüğünü de açıkladı.

Zaman