TESK: Kamu kurumları hizmetlerini halka açarak esnafın iş kaybına neden oluyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamu kurumlarının devletin imkânlarını kullanarak hizmet ağını g

  Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ( TESK ) Genel Başkanı Bendevi Palandöken , kamu kurumlarının devletin imkânlarını kullanarak hizmet ağını genişlettiğini belirterek " Bu kurumlarımız hizmetlerini üyeleriyle sınırlı tutmuyor , halka açılıyorlar . Restoran , kuaför ve fırın işine girerek esnafın iş kaybına neden oluyorlar . " dedi .

Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Ortak Akıl Platformu istişare ve değerlendirme toplantısında konuşan Palandöken , büyük mağazalar ile kamunun yol açtığı haksız rekabetin önüne geçilmesini istedi . ' ' Perakende sektörünün kuralsız ve büyükleri koruyan yapısı esnafın büyümesini engelliyor . 100 ' e yakın meslek dalı ve yüz binlerce esnaf bu ortamdan olumsuz etkileniyor . " ifadelerini kullandı .

Haksız rekabeti ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan perakende sektörüyle ilgili yasa tasarısının parlomentoya gönderilmesi ve vakit kaybedilmeden yürürlüğe girmesi gerektiğini kaydeden TESK Başkanı , " Aksi halde esnaf ve sanatkâr çok kısa zaman içerisinde yok olacak , üretim ve istihdam azalacak . Sonuçta ülke ekonomisi zarara uğrayacaktır . ' ' uyarısını yaptı .

Değişim ve dönüşüm sürecinde esnaf ve sanatkarların hem maddi hem de teknik desteğe ihtiyacı olduğunu anlatan Bendevi Palandöken , ' ' İşini geliştirmek , yenilemek isteyen esnafımız kredi kullanmak istiyor ama karşısına bankalar tarafından kara liste çıkartılıyor . Devletin çıkardığı kanuna bankalar uymuyor . " siteminde bulundu .

Palandöken , esnaf ve sanatkârların bir diğer önemli sorununun ise ödenemeyen sosyal güvenlik primleri ile vergi borçları olduğuna işaret ederken " Sağlık hizmetlerinden yararlanamayan esnafımızın biriken sağlık primleri için , düşük faiz oranı ile yeniden yapılandırmaya gidilmelidir . " temennisini dile getirdi .

" ESNAF , KOSGEB ' DEN DAHA ÇOK YARARLANMAL "

TESK Başkanı Palandöken , Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi ' nin ( KOSGEB ) desteklerinden esnaf ve sanatkarın daha çok yararlanması gerektiğini , bunun için de sürecin basitleştirilmesi ve esnafa özel destek paketleri hazırlanmasını beklediklerini açıkladı .

Başkan Palandöken , " Esnafımız kriz nedeniyle açıklanan teşvik paketlerinde yer almadı . Ama krizden en çok esnaf etkilendi . Bu açıdan piyasaları canlandırmak , esnafa da bir nebze nefes aldıracak teşvik paketi bekliyoruz . Beyan edilen teşvik paketlerinde sanayici ve tüccara sağlanan imkanlar , esnaf ve sanatkar kesimine de mutlaka sağlanmalıdır . " dedi .