G.Afrika'da kupa tutulması - Afrika2010

İspanya ile Hollanda dünyanın en büyüğü olma savaşında



İspanya ile Hollanda dünyanın en büyüğü olma savaşında

Dünya Kupası’nda bugüne kadar hiç şampiyon olamayan 2 takımın mücadelesini kazanan tarihe geçecek. 21.30’daki dev maçı 240 ülke  TV’si naklen yayınlarken, 3 milyarın üzerinde futbolsever izleyecek

Tüm dünyada nefesler tutuldu... Futbolseverler Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde Soccer City Stadı’nda 21.30’da oynanacak dev maçı beklemeye başladı. Müthiş finalde son Avrupa şampiyonu İspanya, Hollanda ile kapışacak. Boğa, şampiyonluğa ulaşırsa, Fransa gibi peşpeşe iki kupa kazanan 2. Avrupa takımı olacak.

HOLLANDA İKİ FİNAL KAYBETTİ

İki takım da tarihlerinde hiç dünya şampiyonluğu yaşamadı. İspanya final heyecanı bile yaşamazken, Hollanda ise 1974’te Almanya’ya, 1982’de de Arjantin’e kaybederek şampiyonluğun ucundan döndü. Bugünkü mücadeleyi 240 ülke televizyonu naklen yayınlarken, 3 milyarın üzerinde futbolseverin mücadeleyi izlemesi bekleniyor.

İSPANYA GALİBİYETTE 4-3 ÖNDE

FIFA sıralamasında 2. olan Hollanda galibiyetle kupayı kazanırsa, tüm maçları galip bitirerek şampiyon olan Brezilya’nın (1970) rekorunu egale edecek. İspanya kupayı alırsa, ilk maçını kaybettikten sonra bu başarıya ulaşan ilk ülke olacak. İki takım daha önce 8 kez karşılaştı. İspanya 4, Hollanda 3 kez kazandı, 1 maç berabere bitti.

Şampiyon olana 31 milyon dolar

FIFA Dünya Kupası’nda takımlara verilecek ödül miktarında 2006’ya göre yüzde 61 zam yaptı. Bu akşamki finali kazanıp, kupayı kaldıracak olan ülke FIFA’dan 31 milyon dolar ödül kazanacak. Kupayı kaybeden ülkenin federasyonu ise kasasına 25 milyon dolar koyacak. Yarı final oynayan diğer iki takım 20’şer milyon, çeyrek final oynayan 4 takım ise 18’er milyon dolar ödül kazandılar.

Final maçı emniyette

Dünya Kupası’nın en büyüğünün belli olacağı finali asıl mesleği polislik olan İngiliz hakem Howard Melton Webb yönetecek. 1971 doğumlu olan Webb 2005’te FIFA kokartı taktı, 1993-96 arasında yan hakemlik yaptı.

Cezalılar takıma döndü

Hollanda Milli Takımı’nın Uruguay ile oynadığı yarı finalde van der Wiel ile de Jong kart cezalısı oldukları için forma giyememişlerdi. Cezaları sona eren bu iki oyuncu yeniden ilk 11’deki yerlerini alırken, Wiel’in yerine yarı finalde görev alan Boulahrouz ile de Jong’un görevini üstlenen Zeeuw yeniden yedek kulübesine döndüler. Hollanda Milli Takımı’nda sakat futbolcu bulunmuyor.

Marwijk: Biz değil rakibimiz korksun

Hollanda Milli Takımı Teknik Direktörü Marwijk, kimseden korkmadıklarını söyledi. Marwijk, “Biz değil, asıl rakibimiz bizden korksun. Finale kadar hak ederek geldik. Biz oyunumuzu oynayacağız. Buraya kadar gelmişken şampiyon olmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Portakallar’ın yıldızı Robben de “Tarihi bir fırsat yakaladık. Rüyayı gerçeğe çevirmeye az kaldı” dedi.

Boğa’da Alman 11’i değişmiyor

Boğalar’ın bugün Hollanda ile oynayacağı final maçında, yarı finalde Almanya’yı deviren kadro aynen sahaya çıkacak. Yarı finalde Torres’i yedek bırakıp, Pedro’yu oynatarak sürpriz yapan Bosque’nin Torres’i yine ikinci yarıda sahaya sürmesi bekleniyor. Öte yandan İspanya’nın yıldız oyuncusu İniesta, “Kupayı kaldırmak en büyük hayalim. Şampiyon olmak istiyorsak, Almanya maçından daha iyi oynamalıyız” dedi.

Bosque: Hollanda tehlikeli bir takım

İspanya Teknik Direktörü Vincente del Bosque, Hollanda ile oynayacakları final maçı öncesinde temkinli konuştu. İspanyol çalıştırıcı, “Hollanda bize çok benzeyen bir ekip. Orta sahası harika bir tekniğe sahi;p. Kaliteli ve hızlılar, direkt oyunlarda tehlikeliler” dedi. Öte yandan İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero’nun final için Güney Afrika’ya gelmeyeceği bildirildi.

Star Gazete