ATM'lerde şifre yerine biyolojik dönem!

İş Bankası ve Vakıfbank, ATM'lerde şifre ve kart yerine...




İş Bankası ve Vakıfbank, ATM'lerde şifre ve kart yerine damar tanıma dönemini başlattı. Biyokimlik ve Bioşifre olarak adlandırılan sistemde, müşteri, parmak ve damar sistemini bankanın veritabanına kaydettikten sonra ATM'lerdeki özel bölüme parmağını  dokundurup işlem yapabilecek
İş Bankası: Beş milyon euro harcadı
Alternatif bankacılık sistemlerindeki güvenlik sorununu giderip müşterilerin şube yerine Bankamatikleri kullanmasını teşvik etmek isteyen İş Bankası, şifresiz, kartsız bankacılık dönemi başlattı. 'Biyokimlik' adı verilen yeni sistemle kart sahibi bankaya gidip parmak ve damar sistemini kaydediyor ardından kartı olmadan Bankamatikten işlem yapabiliyor.
Yeni uygulama hakkında bilgi veren İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, yaklaşık 1 yıldır bu sistem üzerinde çalıştıklarını ve 5 milyon euroluk yatırım yaptıklarını söyledi. Bankacılıkta güvenliğin son yıllarda çok önemli hale geldiğini ifade eden Hakan Aran, 'Biz de müşterilerimize daha güvenli bankacılık hizmeti vermek için bu sistemi kullanma kararı aldık. Yüz, ses, gözbebeği, parmak ve damar tanıma biyometrik yöntemlerden birkaçı. Ancak en güvenli ve kullanım kolaylığı olan yöntem damar tanıma.  İnsan yaşamı boyunca parmak damar yapısı değişime uğramadığı için bu yöntemi tercih ettik. Ayrıca parmak izi, parmağın dış yüzeyinin izi olduğundan kopyalanması kolaydır. Ancak damar haritası dış yüzeyden etkilenmeyen bir yapıda. Müşterilerimiz yaşamları boyunca değişmeyecek, hatırlamak zorunda kalmayacakları ve kopyalanamaz bir şifreyi, her an üstlerinde güvenle taşıyor olacaklar'  dedi.

Vakıfbank: Verimliliği artıracak
İş Bankası ile birlikte ATM'de şifresiz ve kartsız kullanım dönemini başlatan Vakıflar Bankası'nın sisteme verdiği isim 'Bioşifre.' Sistem hakkında bilgi veren Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Metin Recep Zafer bu teknolojilerin bankacılık için ihtiyaç haline geldiğini belirterek 'Güvenlik, verimlilik ve kullanım kolaylığı' sağlayacağını söyledi. ATM'lerde kart kopyalamanın gittikçe artan bir sorun haline geldiğini ve ifaden eden Metin Recep Zafer 2008 yılının ilk 6 ayında Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kart kopyalamasından oluşan zarar 260 milyon euro. Türkiye'de bankalar bunu operasyon zararı olarak kaydediyor ve rakamı açıklamıyorlar. Zarar gittikçe artıyor' dedi. Bioşifre yöntemi ile bankacılık işlemlerinde sürenin de çok kısalacağını belirten Zafer 'Şubeden para çekilme işleminde onay işlemi yapmak gerekiyor, bu da süreyi uzatıyor. Yeni sistemle yoğunluğu azaltıp verimliliği artıracağız' şeklinde konuştu.
YIL SONUNDA 620 ATM OLACAK
Yarın itibarıyla İstanbul merkez şubede sistemin kullanılmaya başlayacağını söyleyen Zafer 'Şu anda 568 şubemiz var yıl sonunda bu rakam 620'ye çıkacak. Şubelerimiz olduğu yerlerde bir ATM'de mutlaka olacak. Daha sonra kullanım sıklığına ve talebe göre başka yerlere de ekleyebiliriz' dedi.  Vakıfbank, bioşifre sisteminin ATM'lerin yanı sıra bir süre sonra internet bankacılığı, POS cihazları, banka şubelerindeki Q matiklerde de kullanmaya hazırlanıyor. Bioşifrenin özellikle kurumsal müşterileri internete yönlendireceğini söyleyen Zafer '2.5 milyonun üzerinde banka kartı kullanıcımız var. Biraz muhafazakar davranıp 1.5 yılda bu müşterilerin yüzde 10, 5 yılda yüzde 30'unun bioşifresi kullanmasını sağlayacağız' bilgisini verdi.

REKABET TOPLANTI SAATİ DEĞİŞTİRDİ
TÜRKİYE İş Bankası ve Vakıfbank'ın yeni sistemlerini tanıtmak için düzenleyecekleri basın toplantısının günü ve saatindeki titizlik, bankacılık sistemindeki rekabete bir kez daha gözler önüne serdi. İş Bankası, geçen hafta ekonomi basınına 12 Temmuz Pazartesi biyokimliğin tanıtılacağını duyurdu. Bu davetten bir gün sonra ise Vakıfbank, 10 Temmuz Cumartesi günü toplantı yapacağını açıkladı. Bu gelişme üzerine İş Bankası da toplantısını cumartesi sabahına aldı. Gazeteciler 9.30'da İş Bankası'nın, 11.00'de de Vakıfbank'ın aynı konulu toplantısını izledi.

Hangisi daha güvenli tartışması
ALTYAPISI  aynı olan İş Bankası ve Vakıfbank'ın parmak tanıma sisteminde; uygulama farklılıkları var. Vakıfbank'ta kart sahibi müşteri bir ATM'ye gidip parmağını 4 kez okutup sisteme dahil oluyor. Daha sonra kartını kullanmadan parmağını okutup önce TC kimlik numarasını ardından kart şifresini giriyor. Vakıfbank yetkilileri BDDK ile yaptıkları görüşme sonunda iki aşamalı bir sistem kullanmanın daha güvenli olduğuna karar verdikleri için bu sistemi tercih ettiklerini söyledi.
İş Bankası'nda ise sistem biraz farklı. Banka müşterisi ilk olarak bir şubeye gidip görevli eşliğinde parmak damar sistemini tanıtıyor. Ardından bir ATM'ye gidip sistemi aktive ediyor, daha sonraki işlemlerinde parmağını okutup sadece müşteri numarasını girerek işlem yapabiliyor. İş Bankası yetkilileri, 'Avrupa Birliği ve BDDK'nın standartlarına göre herhangi bir biyometrik tanımlamayı üçüncü bir kişinin gözetiminde yapmak gerekiyor. Ayrıca ATM kartını alan herhangi bir kişi gidip  ayrıca tek bir şifre girerek işlem yapmak süre açısından da önemli' açıklamasını yaptı. Görünen o ki bu yeni sistem diğer bankaları da bu işin içine katıp 'Hangisi daha güvenli' tartışması başlatacak.

Japonya ve Brezilya'da yaygın
BİYOMETRİK tanıma sistemlerinin birkaç yıldır bankacılık sisteminde kullanılmaya başladığını belirten Aran, dünyanın en büyük biyometrik projesinin Japonya'da hayata geçirildiğini, bu ülkede 75 bin ATM ve 30 binden fazla banka şubesinde bu yöntemin kullanıldığını söyledi. Parmak damar tanıma sistemini kullanan diğer ülkeler ise Brezilya, İspanya ve Polonya. Aran bu sistemin gelecekte cep telefonları, ev, araba kapılarında kullanılması da mümkün olacağını belirtti. Banka, şu anda merkez şubesindeki ATM'lerde sistemi kullanıyor. Aran, yıl içinde sistemin birçok ATM'de aktif hale geleceğini söyledi.
Esin GEDİK

 


Akşam