Şeker hastaları su kaybına dikkat etmeli

Uzmanlar, sıcakların artışıyla vücuttaki su kaybının şeker hastaları için büyük tehlike oluşturduğunu belirtti. Diyetin bozulmasıyla birleşecek su kay

Uzmanlar, sıcakların artışıyla vücuttaki su kaybının şeker hastaları için büyük tehlike oluşturduğunu belirtti. Diyetin bozulmasıyla birleşecek su kaybının, yüksek tansiyon ve kalp krizini tetikleyeceği uyarısı yapıldı.

Dahiliye Uzmanı Ender Uçar, yaz aylarında şeker hastalarının nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Gıda çeşitlerinin bollaştığı, ziyafet ve düğünlerin, tatil amaçlı seyahatlerin sıklaştığı yaz aylarında, sıcaklık artışıyla vücuttaki su kaybının şeker hastaları için büyük tehlike arz ettiğini belirten Uçar, "Yazın diyetin bozulması, su kaybı ile beraber kan şekerinin yükselmesi, yüksek tansiyon ve kalp krizini de tetiklemektedir." dedi.

Uçar, şeker hastalarının bu riskleri azaltmak için dikkat etmesi gereken hususları şöyle açıkladı: "Güneş altında özellikle 11.00-17.00 saatleri arasında fazla kalınmamalıdır. Bol sıvı ve su tüketilmelidir. Öncelikler su olmak üzere, maden suyu ve ayran içilebilir. Günlük erkeklerde 10-12 bardak, kadınlarda 8-10 bardak su tüketimi olmalıdır. Alkol ve kafeinli içecek olan kahve kesinlikle alınmamalıdır. Yaz meyvelerinin bolluğu nedeniyle her zamankinden fazla meyve tüketilmektedir. Günlük 3 avuç meyve tüketimi, gün içine bölünerek yenmelidir. Şeker hastaları kesinlikle öğün atlamamalıdır. 3 ana öğün, 3 ara öğün devam etmelidir. Tatil amaçlı seyahatler, düğünler ve ziyafetlerde özellikle yaz aylarında diyete daha çok dikkat edilmelidir.

Bol yağlı yemekler, kızartmalardan kaçınılmalı, imkan varsa kırmızı et yerine balık tüketilmelidir. Zeytinyağlı yemeklere ağırlık verilmelidir. Sıcaklığın daha az olduğu serin saatlerde her gün mutlaka 45 dakika yürüyüş ve imkan olursa yüzme sporu yapılmalıdır. Güneş yanıkları ve sonrasında gerçekleşebilecek cilt enfeksiyonları şeker hastaları için büyük tehlikedir. Bu yüzden bronzlaşma amaçlı güneşlenmeyi özellikle şeker hastalarına önermeyiz. Hatta ayaklardaki duyu kaybı nedeniyle hissizlik olacağından çıplak ayakla dolaşmak sakıncalıdır. Şeker hastaları farkında olmadan ayak tabanı yanıkları ve enfeksiyonları ile risk altında kalabilirler."