Ergüder: Bizdeki sigara yasağına benzer kanun 20 ülkede daha uygulanıyor (Özel)

Anayasa Mahkemesi''nin, kahvehanelerde sigara içilmesi yasağının esastan görüşülmesine karar vermesinin yankıları sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye

Anayasa Mahkemesi''nin, kahvehanelerde sigara içilmesi yasağının esastan görüşülmesine karar vermesinin yankıları sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Tütün Kontrol Programı Sorumlusu Prof. Dr. Toker Ergüder, "Benzer bir kanun 20 ülkede daha uygulanıyor. Bu ülkelerde de Anayasa Mahkemesi''ne gidildi, hiçbirinde de aykırı bulunmadı." dedi.

Konuyla ilgili CİHAN''a açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Tütün Kontrol Programı Sorumlusu Prof. Dr. Toker Ergüder, Anayasa Mahkemesi kararının beklenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye''de uygulanan sigara yasağına ilişkin kanunun, dünyada 20 ülkede uygulanan kanuna çok benzer olduğunu vurgulayan Ergüder, "Benzer kanunun uygulandığı ülkeler arasında İngiltere, İrlanda, Norveç, İsviçre, Fransa, Hollanda, İtalya gibi ülkeler var. Bu ülkelerin pek çoğunda da Anayasa Mahkemesi''ne gidildi, hiçbirinde de aykırı bulunmadı." diye konuştu.

Kanunun temel amacının vatandaşların Anayasal sağlık haklarını korumak olduğunu vurgulayan Toker, şöyle devam etti: "Türkiye 2004 yılında Dünya Sağlık Örgütü''nün Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesini imzaladı. Bu kanunu imzalayan 169 ülke var. Bizim kanunumuz da bu çerçeve sözleşmesine uyumlu bir kanun. Sonuçta sigara içmek ölümlere sebep olan bir olay. İnsanların ölmek gibi bir özgürlüğü olamaz. Sonuçta iptal olursa, kahvehanelerde çalışan garsonlar, personel ne olacak? Anayasa Mahkemesi''nin kararını beklemek lazım. Ondan sonra bu kararının halk sağlığına etkisi ne olacak, dünyaya etkisi ne olacak, sonrasına yorum yapacağız. Tabii, Dünya Sağlık Örgütü, Anayasa Mahkemesi kararlarına ancak saygı duyar."