Alaplı'da Kabotaj Bayramı Kutlandı

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı düzenlenen törenlerle kutlandı.

Alaplı'da Kabotaj Bayramı Kutlandı
  Alaplı ilçesinde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı . Atatürk Anıtı ' na çelenklerin konulması ve İstiklal Marşı ' nın okunmasıyla başlayan törene , Alaplı Kaymakam Aydın Memük , Belediye Başkanı Dr . Nevzat Çimenoğlu , Alaplı Jandarma Komutan Vekili Kıdemli Astsubay Taner Gültekin , Cumhuriyet Başsavcısı Keskin Abdibaş , Alaplı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof . Dr . Zekai Güner , Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Taşıran , askeri erkan , siyasi parti temsilcileri , sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı . Törende konuşan Karadeniz Bölge Komutanlığında görevli Deniz Kıdemli Üsteğmen Recep Güler , " Bugün Türk Denizcilik tarihinde çok önemli yeri bulunan Kabotaj hakkının yani Türk karasularından kendi gemilerimizle kendi malımızı taşıma hakkının kazanılmasının 84 . yıldönümünü kutlamak için toplanmış bulunuyoruz . Bir devletin karasuları , gölleri ve akarsularında ticaret yapma hakkının kendi bayrağını taşıyan gemilere verilmesine Kabotaj denilmektedir . Ülkemizde Osmanlı İmparatorluğu ' nun kuruluşundan cumhuriyetin ilanına kadarki dönemde ulusal nitelikte bir deniz taşımacılığı veya ticareti mevcut değildi . Yurdumuzu çevreleyen denizler diğer ulusların çıkarları için kullanılmış Türkler kendi denizlerinde adeta yabancı duruma düşmüşlerdi . Osmanlı Devleti ' nin bu ihmali ülkenin maalesef en güçlü olduğu zamanlarda başlamış , önce Fransızlara verilen imtiyazlar sonradan birçok ulusu kapsayacak şekilde genişletilmiş ve kabotaj hakkı yabancılara bırakılmıştır " dedi .
Türkiye ' nin dış ticaret hacminin yüzde 86 ' sının deniz yolu ile yapıldığını belirten Güler , " Ülkemizin dış ticaret hacminin yüzde 86 ' sı deniz yolu ile yapılmakta Türk bayraklı gemilerle yapılan dış ticaret hacmimizin sadece yüzde 24 ' ünü oluşturmaktadır " dedi .
Öte yandan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızın 84 . yıldönümü etkinliklerine akşam saat 18 . 00 Alaplı balıkçı barınağında düzenlenecek olan yarışmalarla devam edeceği belirtildi .