Ardahan Balı İçin Patent Çalışması

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Ardahan balına patent almak için çalışmaların resmen başladığını belirterek, "Şu an itibariyle balımızın patenti için resmen çalışma başlatmış bulunmaktayız" dedi.

Ardahan Balı İçin Patent Çalışması
Hacettepe Üniversitesi'nden 3 kişilik arı ve bal uzmanından oluşan ekibin patent çalışmaları için geldiği Ardahan'da ilk olarak Vali Mustafa Tekmeni makamında ziyaret etti. Ziyarette Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu ile Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Hamza Kopuz'da hazır bulundu.
Tekmen, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kafkas Arı ırkının yaptığı, kaynağını yaklaşık 800 çeşit çiçekten alan Ardahan balının şimdiye kadar patentleşmemesinin büyük bir eksiklik olarak gördüğünü ifade etti.
Ardahan Valiliği, Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği ve Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptıkları çalışmanın sonuç verdiğini ifade eden Tekmen, Hacettepe Üniversitesinden uzmanların Ardahan'a gelerek balın patenti için resmen çalışmanın başladığını söyledi.
Söz konusu çalışmanın sonuçlanmasıyla birlikte patent almayı ümit ettiklerini ifade eden Tekmen, şunları kaydetti: "Hacettepe Üniversitesi'nden 3 kişilik arı ve bal uzmanından oluşan ekip, şuan ilimize gelerek resmen çalışma başlattı. Bizim talebimiz üzerine gelen ekip, bölgede 5 günlük bir çalışma yapacak. Bu 5 günlük süre zarfında daha önceden tespit edilen birbirinden 5 ile 10 kilometre mesafede olacak şekilde, 75 ayrı noktadan bal ve çiçek örneği alarak üzerlerinde bir akademik çalışma yapılacak. Bu çalışmalarda önce Çiçek sonra Bal daha sonrasın daha Polen ve Propolis çalışması yapılacak ve Sonrasında baldaki kalite ve polen analizi ortaya konulacak. Bu çalışma, daha sonra patent başvurusu için Patent Enstitüsü Müdürlüğüne sunulacak."
Tekmen, patentin alınmasıyla Ardahan'da bal konusunda çok ciddi bir mesafenin kaydedileceğini de sözlerine ekledi.