Cumhurbaşkanı Gül'ün Kapanış Konuşması İstanbul

-CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KAPANIŞ KONUŞMASI İSTANBUL (A.A) - 08.06.2010 - CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL, BUGÜN ULUSLARARASI CAMİANIN BÜYÜK BİR DİKKATLE TAKİ

 

-CUMHURBAŞKANI GÜL ' ÜN KAPANIŞ KONUŞMASI

İSTANBUL ( A . A ) - 08 . 06 . 2010 - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , bugün uluslararası camianın büyük bir dikkatle takip etmekte olduğu zirvenin en önemli sonuçlarından birinin de , içerikli bir bildirinin kabul edilmesi olduğunu belirterek , ' Zirveye en üst düzeyde gösterilen yoğun ilgi , gerçekleştirdiğimiz temas ve çalışmaların , keza CICA İstanbul Bildirisinin verdiği mesajın ağırlığını şüphesiz arttırmaktadır ' dedi .

Asya ' da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ( AİGK/CICA ) 3 . Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sona erdi .

Gül , zirvenin kapanışında yaptığı konuşmada , Türkiye ' nin , bu zirveyle birlikte dönem başkanlığını Kazakistan ' dan 2010-2012 dönemi için devraldığını belirterek , böylece , Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ' in himayesinde 18 yıldır başarıyla gelişen CICA sürecinin yeni bir dönüm noktasına geldiğini söyledi .

2002 yılındaki zirvede kabul edilen Almatı Senedi ile konferansın örgüt haline dönüşmesinin üzerinden 8 yıl geçmesinden sonra bugün , ' CICA Sekreteryası ve Personelinin Ayrıcalık ve Bağışıklıklarına İlişkin Anlaşma ' nın imzalanmasıyla , kurumsallaşma yönünde bir eşiğin daha tüm üye ülkelerin desteğiyle ve başarıyla aşıldığını ifade eden Gül , sözlerini şöyle sürdürdü :

' Bu gelişme , CICA ' nın uluslararası topluma daha etkin şekilde kurumsal katkı sağlamasına imkan tanıyacaktır . Bugün , uluslar arası camianın büyük bir dikkatle takip etmekte olduğu zirvenin en önemli sonuçlarından biri de , içerikli bir bildiri kabul etmiş olmamızdır . Zirveye gerek üye devletler , gerek misafir ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından en üst düzeyde gösterilen yoğun ilgi , gerçekleştirdiğimiz temas ve çalışmaların , keza CICA İstanbul Bildirisinin verdiği mesajın ağırlığını şüphesiz arttırmaktadır . '

Cumhurbaşkanı Gül , bugün Vietnam ve Irak ' ın katılım törenlerinin gerçekleşmesiyle , CICA ' nın artık 22 üyeli bir uluslar arası örgüt haline gelmesinden de ayrıca gurur duyduğunu belirterek , Türkiye ' nin dönem başkanlığının yol gösterici ilkesini ' Asya ' da işbirliğine dayalı güvenliğin inşası ' olarak belirlediklerini anımsattı .

Bu konuda bütün üye devletlerin katkısını ve işbirliğini , ayrıca misafir ülkelerin ve uluslararası örgütlerin desteğini beklediklerini kaydeden Gül , ' Üye devletlerin görüş birliği temelinde hareket edeceğimiz tabiidir . Sizlerin sağlayacağı destek , başarıya birlikte ulaşmamızın anahtarıdır . Dönem başkanlığımızda CICA ' nın birbirinden önemli ve değerli tüm üyeleriyle el birliğiyle bölgesel ve küresel barış , istikrar , huzur ve refahın sağlanmasına katkıda bulunacağımıza inancım tamdır ' diye konuştu .

08 . 06 . 2010 19 : 27 : 38