CICA zirvesi, İstanbul bildirisi ile sona erdi

CICA zirvesi, İstanbul'daki Çırağan Sarayı'nda yapılan kapanış oturumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşması ile sona erdi.

Gül, CICA'nın kuru

  CICA zirvesi , İstanbul ' daki Çırağan Sarayı ' nda yapılan kapanış oturumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün konuşması ile sona erdi .

Gül , CICA ' nın kurumsallaşma yolunda daha bir adım attığını ifade ederek , zirvenin en önemli sonucunun bütün ülkelerin katılımı ile kabul edilen bildiri olduğunu dile getirdi .

Zirveye yoğun ilginin CICA ' nın uluslar arası bir örgüt olduğunun bir göstergesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül , Vietnam ile Irak ' ın da örgüte üye olması ile katılımcı ülke sayısının 22 ' ye yükselmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi .

Türkiye ' nin CICA dönem başkanlığını üstlendiğini ifade eden Andullah Gül , 2012 ye kadar devam edecek başkanlık döneminde Türkiyenin işbirliği ile bölgesel , küresel barış ve istikrar için çalışmalar yapacağına inamının tam olduğunu vurguladı .

Gül , başkanlığın Türkiye ' ye devredilmesinden dolayı da konuşmasında tüm üye ülkelere teşekkür etti . Gül , Türkiye olarak bundan sonra üye ülkelerin görüş birliği ile hareket edeceklerini vurguladı . Gül , " Üye ülkelerle elbirliği ile bölgesel ve küresel güvenliği , huzur ve refahı sağlayacağmıza güvenim tam . " dedi .

Temelleri 1992 yılında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ' in Birleşmiş Milletler ' de yaptığı konuşmayla atılan örgütün başkanlığını , ilk günden beri Kazakistan yürütmüştü . Bugün Türkiye ' nin devraldığı başkanlığın , 2 yıl sonra da bir başka ülkeye devredilmesi öngörülüyor .