Çavuşoğlu: Avrasya'da barış ve refah için Avrupa ve Asya ülkeleri birlikte çalışmalı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (Aİ

  Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ( AKPM ) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu , İstanbul ' da düzenlenen Asya ' da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ( AİGK/CICA ) 3 . Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ' ne katıldı .

Konferansa üye 22 ülkenin devlet başkanı düzeyinde temsil edildiği zirvede konuşan Mevlüt Çavuşoğlu , günümüz küresel dünyasında farklı bölge ve kıtaların güvenlik ve istikrarının birbirleriyle yakından bağlantılı olduğunu söyledi . Avrupa ve Asya kıtaları arasındaki formel bölünme çizgisinin gerçekte mevcut olmadığına işaret eden Mevlüt Çavuşoğlu , Avrupa kıtası kökenli bir organizasyon olan Avrupa Konseyi ' nin sınırlarının bugün en büyük üyesi Rusya sayesinde Pasifik Okyanusu kıyılarına kadar uzanmasının ve AİGK/CICA ' nın Dönem Başkanlığını üstlenen Türkiye ' nin Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri yürütüyor olmasının , bu iki kıtanın birlikteliğinin en güzel örneklerini oluşturduğunu söyledi . AKPM Başkanı Çavuşoğlu , Avrasya alanında barış ve refahın sağlanması için Avrupa ve Asya arasında yakın çalışma ve işbirliğinin öneminin altını çizdi .

Yumuşak güvenlik unsurları olarak adlandırılan demokrasi , insan hakları ve hukukun üstünlüğünün Avrupa Konseyi ' nin temel değerleri olduğunun altını çizen AKPM Başkanı Çavuşoğlu , söz konusu yumuşak güvenlik alanında Avrupa Konseyi ile CICA arasında önemli bir işbirliği potansiyeli bulunduğunu söyledi . Mevlüt Çavuşoğlu , terörizm ve insan kaçakçılığına karşı mücadele alanlarında gerçekleştirilebilecek işbirliğinin önemini de vurguladı .

' ' Irkçılık , Anti Semitizm , İslam Karşıtlığı ve insanlar arasında ayrımcılığa yol açan bütün korkuların kökünü kurutmak günümüzün küresel dünyasında hepimizin temel hedefi olmalıdır ' ' diyen Mevlüt Çavuşoğlu , farklı kültürlerin ve dinlerin birlikte uyum içinde bulunma ve yaşamasının yumuşak güvenliğin sağlanabilmesi için önemli ögeler olduğunu söyledi . Çavuşoğlu , ayrıca dinler ve kültürlerarası dialoğun geliştirilmesinin AKPM Başkanı olarak kendisinin de öncelikleri arasında olduğunun altını çizdi .