Avrupa futbol pazarı 16 milyar Euro'yu zorluyor, Turkcell Süper Lig ilk onda

Son yıllardaki ekonomik krize rağmen büyümesini sürdüren sektörler arasında futbol pazarı ilk sıralarda geliyor. Dünyayı sarsan 2008-2009 dönemindeki

  Son yıllardaki ekonomik krize rağmen büyümesini sürdüren sektörler arasında futbol pazarı ilk sıralarda geliyor . Dünyayı sarsan 2008-2009 dönemindeki olumsuz ekonomik şartlara rağmen büyümesini sürdüden Avrupa futbol pazarı , 15 , 7 milyar Euro büyüklüğe ulaştı . Turkcell Süper Lig de Avrupa futbol gelirlerinde 342 milyon Euro ile ilk onda yer aldı .

Danışmanlık şirketi Deloitte , yıllık futbol finansmanı araştırmasının sonuçlarını yayınladı . Şirket ortaya çıkan rakamları , " Küresel ekonomik krizin Avrupa futbol pazarını tam anlamıyla etkisi altına almamış olsa da , gider kontrolünün önemini artırdığını ortaya koyuyor . " ifadesiyle değerlendirdi . Araştırmaya göre Avrupa ' da 5 büyük lig , pazarın yarısını oluştururken , en fazla gelir sağlayan , bu yıl da İngiltere Premier League oldu .

Avrupa ' nın en büyükleri olarak kabul edilen , İngiltere , Fransa , Almanya , İtalya ve İspanya liglerinin toplamı 7 , 9 milyar Euro ile Avrupa pazarının yaklaşık yarısına karşılık geliyor . Bu beş ligin toplam ekonomik büyüklüğü , küresel krize rağmen 2007-2008 sezonuna oranla yaklaşık 200 milyon Euro artış kaydetti . Bundesliga , Serie A ve Ligue 1 , en büyük gelir kalemleri olan yayın hakları , maç günü satışları ve reklam gelirlerinde artış gösterdi .

Deloitte raporuna göre İngiltere Premier League , kulüplerinin toplam 2 , 3 milyar Euro ' luk geliri ile dünyada en fazla futbol gelirine sahip ligi olmayı sürdürdü . İkinci sırada yer alan Alman Bundesliga ise , 1 , 6 milyar Euro ' ya yaklaşan gelirlerindeki yüzde 10 ' luk artış ile dikkat çekti . 1 , 5 milyar Euro ile üçüncü olan İspanya ' da ise Barcelona ve Real Madrid ' in gelirlerinde artış yaşanırken , La Liga ' nın diğer 18 takımının gelirlerinde düşüş kaydedildi . İtalya ' da , Serie A gelirleri 73 milyon Euro ( yüzde 5 ) artarak 1 , 5 milyar Euro seviyesine yükselirken , Fransa birinci ligi Ligue 1 , gelirlerini ilk kez 1 milyar Euro ' nun üzerine çıkardı .

Turkcell Süper Lig , Avrupa futbol gelirlerinde ' 5 büyükleri ' takip eden 4 lig arasında yer aldı . Bu ligler , Hollanda ( 422 milyon Euro ) , Rusya ( 352 milyon Euro ) , Turkcell Süper Lig ( 342 milyon Euro ) ve Portekiz ( 256 milyon Euro ) şeklinde sıralandı . Deloitte Türkiye Spor Endüstri Lideri Burç Seven Yıllık Futbol Finansmanı Araştırması 2010 sonuçlarını şöyle değerlendirdi :

" Profesyonel yönetimin etkisinin günden güne daha çok hissedildiği futbol sektörünün 2008-2009 sezonunda krize karşı ciddi bir direnç gösterdiği anlaşılıyor . Avrupa ' da futbolun bu direnci göstermesi ve gelirlerindeki artışı sürdürmesinde , taraftarların sarsılmaz ilgi ve sadakatinin rolü büyük . Bu sayede futbol , sponsorlar ve yayıncı kuruluşlar nezdinde hala cazibesini devam ettiriyor . Futbol , gelirleri ile krize meydan okuyor ; ancak doğal olarak , giderlerin kontrol altına alınabilmesi büyük önem taşıyor . Bu giderlerin başında da , transfer ve maaş ödemeleri yer alıyor . "

Denetim , vergi , yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetlerinde dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan Deloitte , 140 ' tan fazla ülkede , 168 bini aşkın personeli ile faaliyet gösteriyor . Şirketin dünya çapında cirosu 26 , 1 milyar doları buluyor .