Kars'ta Dünya Çevre Günü Etkinlikleri

5-11 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Kars'ta Çevre Orman İl Müdürlüğü'nce bir program düzenlendi.

  Kültür Müdürlüğü Salonu ' nda düzenlenen törene Vali Yardımcısı Murat Demirci , Belediye Başkan vekili Cihangir Umurberg , Çevre ve Orman Müdürü Erol Bilgir , İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Yağcı , Özel İdare Genel Sekreteri Ali Salgar , Koçköy Beldesi Belediye Başkanı Esat Aydın , kurum ve daire amirleri , öğretmenler ve öğrenciler katıldı .
İl Çevre ve Orman Müdürü Erol Bilgir , 5 Haziran 1972 yılında Stockholm ' de toplanan " Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı " nın yıl dönümü " Dünya Çevre Günü " olarak ilan edildiğini , Stockholm Konferansı ile sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamın temel bir insan hakkı olduğunu söyledi .
Bilgir ; " Çevre insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerinin sürdürülebilir hızlı nüfus artışı çarpık kentleşme ve doğal kaynakların bilinçsizce kullanılması tarım arazilerinin bilinçsiz kullanımı erozyon ve daha birçok sebeple çeşitli kaynaklardan çıkan katı sıvı ve gaz halindeki kirletici maddelerin hava su ve toprakta aşırı birikmesi çevre kirliliği oluşmasına sebep olmaktadır " dedi .
ÇEVRE BİR EĞİTİM MESELESİDİR
Çevre ve Orman il Müdürü Erol Bilgir , çevrenin bir eğitim meselesi olduğunu kaydetti .
Erol Bilgir ; " Çevre sorunları insanlardan kaynaklanan sorunlardır . Çevre bir eğitim meselesidir . Sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre sadece bir bakanlığın tek başına , tek başına bir kurumun başarabileceği bir iş değildir . Bütün kişi ve kurumların içinde yer almasını gerektiren bir seferberliktir . Atıkların kaynağının azaltılması geri dönüşümlü ambalajların kullanılması atık suların arındırılması , kaliteli çevre dostu yakıtların kullanılması yenilenebilir temiz enerji kaynakların kullanılması , enerji kaynaklarımızın tasarruflu kullanılması gibi birçok tedbirle bu başarılabilir . Tüm bireyler ihtiyaçları kadar tüketmelidir . Unutulmamalıdır ki en büyük zenginlikte tasarruftur " diye konuştu .
Daha sonra Çevre Orman Müdürlüğü ' nden Çevre Mühendisi Nevingül İlbars , slay gösteri eşlinde sunum yaptı . Etkinlikler kısa filmler ve çevre günü dolayısıyla ilköğretim okulları arasında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin belgelerinin verilmesiyle sona erdi .
Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Kars Vali Yardımcısı Murat Demirci ve Belediye Başkan Yardımcısı ellerine poşetler alarak caddelerde çöp topladılar .
Kültür Müdürlüğü önünde toplanan kortej sırasıyla Cumhuriyet Caddesi , Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi ve Faikbey Caddesi ' nde gezerek çöp topladılar . İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay ' ın küçük kızının çöp toplaması dikkat çekti . Küçük çevreci bir anda ilgi odağı oldu . Korteje Kurum ve daire müdürleri , öğretmenler , öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı .
Dünya Çevre Günü dolayısıyla hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılacak .