Hugh Pope: Türkiye'nin duruşu Batı için bir ders

Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Hugh Pope, The Guardian gazetesindeki makalesinde Türkiye'nin Ortadoğu'daki yükselişine dikkat çekerek, izle

  Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Hugh Pope , The Guardian gazetesindeki makalesinde Türkiye ' nin Ortadoğu ' daki yükselişine dikkat çekerek , izlenen politikanın Batı ' ya ders niteliğinde olduğunu yazdı .

Türkiye ' nin , Batı ' nın Filistin ' deki insanlık dramını ' görmezden gelen ' politikasını değiştirmeye çalıştığını vurgulayan Hugh Pope , Türkiye ' nin bunu yaparken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi yasal yolları denediğini yazdı . Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliğin mevcut Türk hükümetinin bir ideolojisi ya da hedefi olmadığına işaret eden Pope , daha iki yıl önce aynı hükümetin İsrail ile Suriye arasında barış görüşmelerine arabuluculuk yaptığını hatırlattı .

Türkiye ' nin Ortadoğu ' da yükselen profili ile Batılı müttefikleri arasında izlediği politikanın yeni soru işaretleri doğurduğuna dikkat çekilen makalede , " Kendi bölgesine istikrar getirmeye çalışan Türkiye ' nin bu çabaları , son on yıldaki politikanın karakteristik özelliğini yansıtıyor . Türkiye yakın zaman önce Ürdün , Suriye , Lübnan , Libya ile vizeleri kaldırdı . Bu politikanın amacı sadece vizeleri kaldırmak değil , aynı zamanda yeni yol ve iletişim kanallarını açık tutmak , enerji altyapılarını geliştirmek , serbest ticaret bölgesi oluşturmak ve ortak kabine toplantıları gerçekleştirmek . Buna benzer adımlar kendi bölgesinde bulunan diğer ülkelerle de atılıyor . Türkiye açıkça ' çatışma döngüsünü ' sona erdirecek olan dersleri AB ' den taklit ediyor . " denildi .

Türkiye ' nin izlediği politikanın ' Ortadoğulu ' ya da ' İslami ' bir politika olmadığının altını çizen Hugh Pope , bu politikaların aynı zamanda Müslüman olmayan Rusya ve Yunanistan gibi ülkelere de uygulandığını ve bunun bazı kesimlerin dillendirdiği gibi ' eksen kayması ' da olmadığının da altını çizdi .

Bu yüzden Türkiye ' nin İsrail ile ilişkilerinde yaşadığı sorunların Batı ' ya bir tepki olmadığını vurgulayan Pope , Türkiye ' nin bu duruşunun AB ' ye bir ders olduğunu söyledi .