Demirtaş: 'Vizesiz Girişi Bu Yaz İstiyoruz'

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan'ın Sakız Adası'na gerçekleştirdikleri ziyarette, 2 günlük vizesiz giriş uygulamasının bu yaz sezonuna yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti

Demirtaş: 'Vizesiz Girişi Bu Yaz İstiyoruz'
  İzmir Ticaret Odası ( İZTO ) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş , Yunanistan ' ın Sakız Adası ' na gerçekleştirdikleri ziyarette , 2 günlük vizesiz giriş uygulamasının bu yaz sezonuna yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti .
" Ege Adalarıyla Ticaretin Geliştirilmesi Toplantıları " çerçevesinde , Sakız Valisi Polidoros Lambrinoudis , Sakız Belediye Başkanı Pantelis Vroulis , Sakız Gümrük Müdürü Kiki Ververidou , Sakız Liman Başkanı Haralambos Bournias ' ı ziyaret eden Demirtaş , yaptığı görüşmelerde , adalardaki Yunan makamlarından hükümete yazı yazarak uygulamanın hızlandırılması için baskı yapmalarını istedi . Vizesiz giriş uygulamasının hemen başlatılmasını istediklerini ve bu amaçla Sakız ile başladıkları ziyaretleri , Midilli , Rodos ve Samos ile sürdüreceklerini ifade eden Demirtaş , ayrıca adalardaki Vali , Belediye Başkanı ve Ticaret Odası Başkanlarına mektup göndererek vize uygulamasının biran önce hayata geçirilmesi için Atina ' ya yazı yazmalarını isteyeceklerini söyledi . Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ' nun Mayıs ayında Atina ' da gerçekleştirilen zirvede attığı cesur adımların ardından Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Demirtaş , " Bu fırsatı değerlendirmek için hızlı hareket etmeliyiz . Sakız ' da bir başlangıç yaptık . Vizesiz giriş için süreci kısaltmak istiyoruz " dedi .
İNSANLAR , YATLAR , MALLAR ÖZGÜRCE DOLAŞSIN
Beraberindeki heyetle Sakız Valisi Polidoros Lambrinoudis ' i ziyaret eden ve Türk vatandaşlarının Yunan adalarına vizesiz girişi konusundaki girişimleri nedeniyle teşekkür eden Demirtaş , " Atina ' da gerçekleştirilen tarihi zirvede çok önemli kararlar alındı . Şu anda kaçırılmaması gereken bir fırsat var . Sayın Papandreu yeşil pasaporta vize istenmeyeceğini , normal mavi pasaportta ise 1 veya 3 gün vizesiz olarak Yunanistan ' a girilebileceğini söyledi . Biz uygulamanın hemen başlatılıp bu yaza yetişmesini istiyoruz . Bu turizm sezonunun kaçırılmaması gerekiyor . Atina ' ya bu konuda sürekli yazı yazarak baskı yapmalı ve işlemleri çabuklaştırmalısınız . İnsanlar , yatlar ve mallar bu denizde özgürce dolaşmalı " dedi .
KAZAN KAZAN MODELİ OLMALI
İşbirliği olanaklarının daha kapsamlı görüşülmesi amacıyla Sakız Valisini işadamları heyetiyle birlikte İzmir ' de ağırlamak istediklerini söyleyen Demirtaş , " Bir mal veya hizmet nerede ucuz ve kaliteliyse oradan almalısınız . Engeller koyarak pahalı ürünü alırsanız rekabet üstünlüğünü kaybedersiniz . İşadamlarının kafalarındaki bariyerleri kaldırması lazım . Denge içinde ticaretin geliştirilebilmesi için sorunların çözülmesi ve ortak hareket edilmesi gerekiyor . Kazan Kazan modeli olmalı " diye konuştu . Sakızlı işadamları ile birlikte bir heyet organizasyonu yaparak İzmir ' e geleceklerini söyleyen Vali Lambrinoudis ise , Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek , " Vize konusunda , Atina ' da gerçekleştirilen toplantı öncesinde de girişimlerimiz ve açıklamalarımız oldu . Türk vatandaşı turistlerin vize kolaylığı sağlanmasını destekliyoruz " dedi .
SAKIZ TRANSİT MERKEZİ OLABİLİR
Heyet , daha sonra Sakız Belediye Başkanı Pantelis Vroulis ve Belediyeler Birliği Başkanı Yorgos Malafis ile görüştü . Sakız Belediyesi ' nde yaptığı konuşmada , Sakız ' ın stratejik önemi nedeniyle önünde kaçırılmaması gereken bir fırsat bulunduğunu olduğunu söyleyen Demirtaş , " Sakız bir transit merkezi olabilir . Ege ' de Sakız üzerinden mal geçişinin sağlanması buraya büyük bir hareket getirir . Bunun için gümrüklü alanın büyütülmesi ve laboratuar açılması gerekiyor . Bunları sağlarsanız adanın ticareti hareketlenir . Ayrıca turizmdeki işbirliği çok önemli . Tüm bunları yapabilmek için önce vize sorununu çözelim ve kıyı ticaretinin önündeki engelleri kaldıralım " dedi . Sakız ' ın çok güzel kıyıları olduğunu ancak Ege ' de dolaşan yatların çok azının buraya gelebildiğini belirten Demirtaş , yatların giriş çıkışlarının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi . Demirtaş , " Çeşmedeki yatların çok azı buraya geliyor . Çünkü giriş çışılar çok zor . Bir gelen bir daha gelmek istemiyor . Oysa sakızın çok güzel kıyıları var . İşlemlerin yumuşatılmasıyla çok sayıda tekne buraya gelebilir . Yatların serbest dolaşması adaların gelir düzeyini yükseltir " diye konuştu .
TÜTÜNCÜOĞLU : " ENGELLERİN KALDIRILMASI İKİ TARAFIN YARARINA "
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise , " Türkiye ile Yunanistan arasında iki önemli sorun var . Birincisi vize sorunu ikincisi ise kıyı ticaretinin önündeki engeller . Bunları hallettiğimiz zaman hiçbir sorun kalmayacak . Bu çerçevede Sakız ziyaretimizin son derece faydalı olduğuna inanıyorum . Engellerin kaldırılması iki tarafın da yararına olacaktır . İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş yıllardır bu dostluğu sağlamaya çalıştı , biz de elimizden gelen desteği vermeye hazırız " dedi .
Türk ve Yunan toplumlarının hükümetlerin bir adım önünde olduğunu ifade eden Belediyeler Birliği Başkanı Yorgos Malafis , " Hükümetleri toplumun istediği yöne doğru çekmeliyiz . Daimi işbirliğini istiyoruz . İki ülkenin Avrupa Birliği ' nin sınır programlarından faydalanmaması nedeniyle çok büyük bir kaybı var . Burada hepimizin hükümetlere baskı yapması gerekiyor ki bedelini halklar ödemesin . Biz her sabah uyandığımızda sizi görüyoruz , siz de bizi görüyorsunuz . Bu kadar yakınken ilişkilerin de daha iyi bir noktaya getirilmesi gerekir " diye konuştu . Sakız Belediye Başkanı Pantelis Vroulis ise , birçok adım atıldığını ancak daha fazla ilerlemek istediklerini , vize kolaylığının önemli bir basamak olacağını söyledi . Heyet daha sonra Sakız Gümrük Müdürü Kiki Ververidou ve Sakız Liman Başkanı Haralambos Bournias ile biraraya geldi .