Osmanlı'nın çarşı kültürü bir kitapta toplandı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi, kültürel ve sosyal hafızasının uzun soluklu bir çalışmayla ele alındığı 'Bursa Kütüğü' ve Osmanlı dönemini

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi, kültürel ve sosyal hafızasının uzun soluklu bir çalışmayla ele alındığı 'Bursa Kütüğü' ve Osmanlı döneminin ilk yerleşim bölgeleri olan Kızık Köylerini anlatan 'Uludağ'ın Beşibirliği; Bursa Kızık Köyleri' adlı eserlerin ardından kent kültürünü anlatan yeni bir kitap hazırladı. Osmanlı'nın ilk çarşıyı kurmasından kentte çarşı kültürünün oluşmasına kadar geçen süreç, yangınlarda yaşanan acılar, yardımlaşma ve dayanışma örnekleri bizzat o dönemin tanıklarının ağzından yer alan 'çarşının öyküsü' adlı eser, Fidan Han'da düzenlenen toplantıyla kamuoyuna katıldı.

Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra editörler Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr. Necmi Gürsakal, Dr. Hasan Basri Öcalan ve Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak, Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Şeref Akgün, kitaba bilimsel çalışmalarıyla katkı sunan akademisyenler ve çarşı esnafı katıldı.

Başkan Recep Altepe, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Bursa'nın hafızasına önemli bir belge ve önemli bir eser daha kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Medeniyetlerin beşiği olan ve Osmanlı'yı kuran kent Bursa'nın her köşesinin Osmanlı'nın ilk eserleriyle donatıldığını hatırlatan Başkan Altepe, çarşı kültürünün de burada oluştuğunu ve dünyaya Bursa'dan ihraç edildiğini kaydetti. Tarihi çarşı ve hanların misafirlerini binlerce yıllık birikimle ağırladığını hatırlatan Altepe, "Yüzlerce yıllık tarihi birikime sahip olan, Koza Han, Aynalı Çarşı, Emir Han, İpek Han, Pirinç Han, Kapalı Çarşı birbirleriyle iç içe geçmiş, günlük hayatın en yoğun yaşandığı alışveriş noktaları olan sahaflar, aktarlar, bakırcılar, kunduracılar, havlucular şehrin adeta gelenekten gelecek dokuyan tüm potansiyelini bağrında taşımaktadır." dedi.

Kitabın editörlerinden Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Necmi Gürsakal ise eserin çok önemli bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. Bugüne kadar gerek üniversitelerde gerekse belediyelerde çok sayıda eser hazırlandığını hatırlatan Gürsakal, şu değerlendirmede bulundu: "Ancak bu kez üniversite, belediye, esnaf, sivil toplum örgütü gibi toplumun tüm kesimleri bir araya gelerek bir çalışma yaptı. Bu güne kadar ekip çalışmasını pek beceremiyorduk. Ancak bu eser iyi bir ekip çalışmasının ürünü olması bakımından da büyük önem taşıyor."

Editörlerden Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Bursa'nın özellikle 15'inci yüzyıl ortalarından 17'inci yüzyıla kadar önemli bir üretim ve ticaret merkezi konumunda olduğunu hatırlatarak, toplumun tüm katmanlarıyla bir araya gelerek yapılan bu çalışmada yer almanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu söyledi. Dr. Hasan Basri Öcalan, Bursa Araştırmaları Merkezi elemanlarıyla uyumlu bir çalışma sergileyerek önemli bir eser hazırladıklarını belirterek, bu eserin iltifat görmesi halinde daha nice eserlerin ortaya çıkabileceğine değindi. Prof.Dr. Yusuf Dr. Yusuf Oğuzoğlu, 170 yıl önceki dükkan sahiplerinin bile gerek fotoğraflar, gerekse belgeler ve anılarla bu kitapta yer almasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof.Dr. Mustafa Kara ise kitap tanıtımı için düzenlenen bu toplantının aynı zamanda 600 yıl önce çarşının kurulmasında emeği geçenlerin anılması anlamına geldiğini ifade ederek, kitabın Bursa'ya hayırlı olmasını diledi.