Diyarbakırlı STK'ların 'Silah bırak' çağrısı

Diyarbakır'da toplanan 99 sivil toplum kuruluşu yaşanan terör olayları ile ilgili açıklama yaptı ve sorunun çözümü için 'her türlü operasyonun durması ve PKK'nın eylemsizlik kararı alması söylendi.

  Diyarbakır ' da 99 sivil toplum kuruluşu , yaşanan son olaylara ilişkin ortak basın aç ; ıklaması yaptı .
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ( DTSO ) ö ; nü ; nde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri adına hazırlanan ortak basın aç ; ıklamasını okuyan DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu , yaşanan gelişmeleri değerlendirmek ü ; zere 3-4 gü ; ndü ; r bir araya gelerek toplantılar dü ; zenlediklerini sö ; yledi .

Bu sü ; re iç ; erisinde bazı sivil toplum kuruluşlarının yaptığı aç ; ıklamaların tamamen onların dü ; şü ; ncesi olduğunu belirten Ensarioğlu , basında yer alan sivil toplum kuruluşlarının tehdit edildiğine dair haberlerin kesinlikle gerç ; ek dışı olduğunu belirtti .
Ensarioğlu , ' ' Kü ; rt sorununun , Cumhuriyet ' in kuruluşundan bugü ; ne Tü ; rkiye ' nin temel sorunu olduğunu ' ' savunarak , demokrasi dışı yö ; ntemlerin ç ; ö ; zü ; m aracı olarak kullanılmasının , bü ; yü ; k acıların yanında ekonomik , siyasal ve sosyal krizlere de neden olduğunu ifade etti .

Sağduyulu , vicdan sahibi ve akıl tutulması olmayan herkesin tarihsel ve toplumsal bu sorunun yasakç ; ı , baskıcı , inkarcı ve operasyonel politikalarla ç ; ö ; zü ; lemeyeceğini , artık yü ; ksek sesle ifade ettiğini bildiren Ensarioğlu , şö ; yle konuştu :
' ' Son bir yılda Kü ; rt sorununun ç ; ö ; zü ; mü ; iç ; in tarihi fırsatlar yakalanmasına rağmen Ergenekoncu ve milliyetç ; i ç ; evrelerin kışkırtması ile somut adımlar atılamamış ve bu sü ; reç ; heba edilmiştir .
Tü ; rkiye , toplumuna gü ; ven verici demokratik yasalar zaman geç ; irilmeden yaşama geç ; irilmemesi , Kü ; rt sorununun tü ; m boyutlarıyla ö ; zgü ; r ortamda tartışılması iç ; in dü ; şü ; nce , ifade ve ö ; rgü ; tlenme ö ; zgü ; rlü ; ğü ; ö ; nü ; ndeki engellerin kaldırılmaması , seç ; me ve seç ; ilme sisteminde dü ; zenlemelerin yapılmaması , hazırlanan Anayasa taslağının Kü ; rt sorununun ç ; ö ; zü ; mü ; nü ; kolaylaştırmaması , Habur ve Mahmur ' dan gelenlerin , ç ; ocukların , siyasetç ; ilerin , seç ; ilmişlerin , emekç ; ilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması şiddet ortamına ve silahların konuşmasına davetiye ç ; ıkarmıştır .

Tü ; m bu gelişmeler toplumda barışın geleceğine dair gü ; ven ortamını zedelemiştir . Her tü ; rlü ; operasyonlar durmalı , PKK eylemsizlik kararı almalıdır .
Kü ; rt sorununun ç ; ö ; zü ; me kavuşması ve ü ; lke insanlarımızın birlikte ve barış ortamında yaşamasını sağlamak iç ; in , ç ; ö ; zü ; mde etkin rol alacak bü ; tü ; n dinamikler sü ; rece mü ; dahil edilmelidir .
Hü ; kü ; meti , ana muhalefeti , TBMM ' yi ve devletin tü ; m kurumlarını Kü ; rt meselesinin demokratik ç ; ö ; zü ; mü ; nü ; n anayasal zeminini hazırlama sü ; recini başlatmak iç ; in eksiksiz bir irade koymaya , Kü ; rt meselesinin ç ; ö ; zü ; mü ; nde tü ; m tarafları ve dinamikleri yok sayan yaklaşımlardan vazgeç ; meye davet ediyoruz .

Bizler aşağıda imzası bulunan sivil toplum ö ; rgü ; tleri olarak atılacak olan bu adımların Tü ; rkiye ' de barışa giden yolu aç ; acağını , kardeşlik duygularını gü ; ç ; lendireceğini , gü ; zel ve aydınlık yarınların yakınlaşacağını dü ; şü ; nü ; yor , herkesi gerekli duyarlılığa davet ediyoruz .

Silahların sustuğu , siyasetin ö ; nü ; nü ; n aç ; ıldığı ortamın sağlanması iç ; in gö ; rev almaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyururuz . ' '
Ensarioğlu , aç ; ıklamanın ardından gazetecilerin ' ' tü ; m dinamiklerden kastının ne olduğu ' ' yö ; nü ; ndeki sorusunu da şö ; yle yanıtladı :
' ' Tü ; m dinamiklerden kastımız şudur . Tü ; m dinamiklerde kastımız MHP ' dir , BDP ' dir de . . . Yani bu sorunun ç ; ö ; zü ; mü ; nde etkin rol oynayacağına inandığımız reel olarak inandığımız ne varsa bunu dillendirmek istemiyoruz . Biz arkadaşlarımızla bu metin ü ; zerinde ç ; ok tartıştık .

Herkesin hassasiyetini ve herkesin fikrini alarak ortaklaşacağımız bir metin hazırlamaya ç ; alıştık . Tabiki herkesin kendine ait fikirleri biraz daha farklı olabilir .
Ama tü ; m toplumu ifade eden bir metni hazırlamak iç ; in de tartışmak gerekir . Bu metne imza atmayan bir veya iki sivil toplum kuruluşu var . Metinde değişiklik yapılmadı .
Burada toplumun vicdanını ve sesini ortaya koyan bir aç ; ıklamayı bana gö ; re herkesin dikkate alması gerekiyor . Neticede kim neyi niç ; in yapıyorsa toplum iç ; in yapıyor .
Toplumun da dü ; şü ; ncesi beklentileri budur . Biz taleplerimizi bu şekilde ifade ediyoruz , herkesin dikkate almasını bekliyoruz . ' '