Su güvenliği Ortadoğu'yu tehdit ediyor

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde temiz su kaynaklarının gittikçe azaldığı ve kısıtlı kaynaklar nedeniyle bazı ülkeler arasında şimdiden gerginlik

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde temiz su kaynaklarının gittikçe azaldığı ve kısıtlı kaynaklar nedeniyle bazı ülkeler arasında şimdiden gerginlik yaşanmaya başladığı bildirildi.

İngiltere merkezli firma risk istihbarat firması Maplecroft tarafından hazırlanan ve toplumlar ve firmalara temiz su teminini değerlendiren yeni bir risk endeksine göre 165 ülke arasında Irak 5'inci, Mısır 8'inci ve Suriye 10'uncu sırada yer aldı. Üç ülke de 'aşırı riskli' olarak değerlendirilirken Mısır'ın hem içeride hem sınır ötesiyle kısıtlı su kaynakları yüzünden gerginlik yaşadığına dikkat çekildi.

Petrol zengini Körfez ülkelerinin de benzer şekilde 'yüksek riskli' olduğu vurgulandı. Su riski endeksinde Suudi Arabistan 23'üncü, Kuveyt 24'üncü, Umman 33'üncü, Birleşik Arap Emirlikleri 39'uncu ve Katar 41'inci geldi. Bahreyn ise temiz suya olan ulaşım ve su kaynakları ve talebiyle ilgili bilgi eksikliği nedeniyle değerlendirmeye alınmadı.

Körfez ülkelerine komşu fakat Körfez İşbirliği Konseyi üyesi olmayan Yemen, endekste 12'inci gelirken Ürdün 28'inci oldu. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri arasında sadece Lübnan 70'ıncı sırada yer aldı ve orta seviyede riske sahip olduğu kaydedildi. Irak, Mısır ve Suriye'nin yanısıra diğer aşırı riskli ülkeler Somali, Moritanya, Sudan, Nijer, Özbekistan, Pakistan ve Türkmenistan oldu.

Maplecroft yönetim kurulu başkanı Alyson Warhurst, Pakistan ve Mısır'ın bu konuda en hassas milletlerden olduğunu söyledi ve yatırımcılardan su tasarrufu ve güvenliği stratejileri geliştirmelerini ve su harcamalarının yerel toplulukları nasıl etkilediğini düşünmelerini istedi.

Su güvenliği riski endeksinin halkın temiz ve içilecek suya erişim oranı, içilecek su imkanı ve her ülke ekonomisinin suya olan bağımlılığı gibi göstergelere dayanılarak hazırlandığı kaydedildi.