Gümüş İşlemeciliği (kazaziye) Satış Yeri Sümela'da Düzenlenen Törenle Açıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Japonya'nın Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (JICA) müştereken yürüttüğü DOKAP - TARIM projesi kapsamında Maçka ilçesi Coşandere beldesi proje model alanı olarak seçilmesinin ardından kırsal alanda yaşayan kadınların yaptığı gümüş işlemeciliği (kazaziye) standı Sümela Manastırı'nda düzenlenen törenle açıldı

Gümüş İşlemeciliği (kazaziye) Satış Yeri Sümela'da Düzenlenen Törenle Açıldı
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Japonya'nın Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (JICA) müştereken yürüttüğü DOKAP - TARIM projesi kapsamında Maçka ilçesi Coşandere beldesi proje model alanı olarak seçilmesinin ardından kırsal alanda yaşayan kadınların yaptığı gümüş işlemeciliği (kazaziye) standı Sümela Manastırı'nda düzenlenen törenle açıldı.
Törene Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Kazuhide Nagasawa, Maçka Kaymakamı Ali Murat Kayhan, Trabzon Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Adnan Gültek ve Kazaziye Kadın grubunu temsilen Sebahat Seyyar katılarak birer konuşma yaptı.
Trabzon Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan ise kırsal alanda yaşayan bayanlara yönelik bu proje sayesinde ailelerin ekonomik anlamda katkı sağlayacağını belirterek "İl ve İlçe Müdürlüklerimiz kanalı ile kırsal alanda yaşayan çiftçilerimize yönelik eğitim ve yayım çalışmaları yapılmakta, ihtiyaçları olan bilgilere sahip olmaları için çeşitli toplantılar ve kurslar düzenlenmektedir. Bu kurslardan birisi olan Coşandere bayan grubumuza düzenlenen kazaziye gümüş işleme eğitimi sonucu 12 bayan çiftçimiz ürettikleri ürünlerin satışı için Sümela Manastırı'nda kendilerine ait satış yerinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Böylece kızlarımız sadece ev işleriyle uğraşan bir birey olmaktan çıkartılıp sosyal ve ticari bir aktivenin içinde kendi el emeklerini sergileme imkanı bulmuşlar ve ailelerine maddi gelir sağlamaya başlamışlardır" dedi.
Daha sonra söz alan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Karadeniz kadınına imkan verilmesi durumunda başarısını görmekten büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Karadeniz insanının özellikle Karadeniz kadınının imkan verildiğinde nasıl kendini geliştirebileceğinin çok güzel bir örneğini burada görmekten mutluluk duydum" dedi.
Konuşmaların ardından kazaziye standının açılışı protokol tarafından yapıldı.