Çü Rektörü Alper Akınoğlu'na Yargı Şoku

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) eski rektörü Prof

Çü Rektörü Alper Akınoğlu'na Yargı Şoku
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) eski rektörü Prof. Dr. Yalçın Kekeç ile yeni Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu arasındaki hukuk mücadelesi Danıştay 5. Dairesi'nin Kekeç lehine verdiği karar ile son buldu. Rektör Akınoğlu, görevi kötüye kullanmaktan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
ÇÜ eski Rektörü Prof. Dr. Yalçın Kekeç, kendisi hakkında verilen şikayet dilekçesi ile ilgili belge ve bilgilerin verilmesi için ÇÜ Rektörlüğüne başvuruda bulunduğunu, 30 gün içerisinde istenilen belge ve bilgiyi vermediğini iddia ederek, rektörlük aleyhinde Adana 2. İdare Mahkemesine dava açtı. Mahkeme, Kekeç'in istediği belgeyi vermesi yönünde karar verdi. Bu karara itiraz eden ÇÜ Rektörü Alper Akınoğlu, istenilen belge ve bilgiyi temyiz ettiği gerekçesiyle vermedi.
Danıştay 5. Dairesi ise 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28. maddesine göre, idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye ve eylemde bulunmaya mecbur olduğunu belirterek, "Bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği 52. maddesinde de, temyiz yoluna başvurulmuş olmasının mahkeme kararlarının yürütülmesini durduramayacağı hükme bağlandığına göre, Adana 2. İdare Mahkemesi'nin 23.10.2007 tarihinde tebliğ edilen kararını Rektörlüğün, en geç 30 gün mahkeme kararının vermesi gerektiği halde, şikayetçinin istediği bilgi ve belgeleri vermediği, mahkeme kararına uygun işlem tesis etmediği ve kararı uygulamadığı, yasal yükümlülükleri yerine getirmediği, bu nedenlerle olaydaki mevcut delillerin, Rektör Alper Akınoğlu'nun atılı suçu işlediği ve hakkında kamu davası açılması gerektiği hususunda yeterli şüphe oluşturduğu anlaşıldığından, YÖK tarafından oluşturulan Yetkili Kurulun men-i muhakeme kararının bozulmasına, şüphelinin lüzumu muhakemesine ve eylemine uyan TCK'nın 257.maddesi gereğinde yargılanmasına, yargılamanın Adana Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmasına, dosyanın Adana Cumhuriyet Başsavcılığına, kararın bir örneğinin YÖK Başkanlığına gönderilmesine oy birliği ile karar verildi" denildi.
TCK'nın 257.maddesi ise şöyle:
"Görevi Kötüye Kullanma: Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."