Muş'ta 11 Yaşındaki Çocuk Akciğerine Yenildi

Muş merkeze bağlı Kepenek köyünde yaşayan 11 yaşındaki bir kız çocuğu, nadir görülen ve tıbben tedavisi mümkün olmayan akciğerde demir birikimi hastalığına yenildi.

7 yıldır tedavi gören Berivan Yaman (11) isimli çocuk, bugün sabah saat 07.30 sıralarında rahatsızlanınca Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi acil servisine kaldırıldı. Akciğerinde büyük tahribat oluştuğu belirtilen Berivan Yaman, doktorların yaptığı tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı.

AİLE HASTANEYİ SORUMLU TUTTU
Çocuğun akrabası olan Kepenek Köyü Muhtarı Nurettin Arslan, sağlık personellerinin müdahalesi sonucu Berivan'ın ciğerinin patladığını iddia etti. Çocuğun yüzünün kan içerisinde kaldığını ifade eden Nurettin Arslan, "Sabah saatlerinde yeğenimin rahatsızlanıp hastaneye kaldırıldığını duydum. Ben de hastaneye geldim ve çocuğun başında sadece bir hemşire vardı. Çocuğun ciğerine doğru bir hortum sokup ciğerini patlatmışlar. Ben kendilerini uyardım ama dinlemediler" iddialarında bulundu.
Acılı baba Kemal Yaman ise 7 yıldır çocuğunun tedavini gördüğünü belirterek, "Çocuğuma bu 7 yılda bir şey olmadı. Ne olduysa bu sabah oldu. Kızımı öldürdüler. Hortum takıp ciğerini patlattılar. Böyle olacağını bilseydim kızımı hastaneye getirmezdim. Sorumlular hakkında şikayetçi olacağım. Bu işin peşini bırakmayacağım" diye konuştu.

"DOKTOR VE HEMŞİREYİ KARIŞTIRIYORLAR"
Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammet Arap, gazetecilere yaptığı açıklamada, çocuğa üç doktorun müdahale ettiğini söyledi. Müdahale eden doktorların kadın olduğunu ifade eden Muhammet Arap, ailenin doktor ve yardımcı sağlık personelini karıştırdığını belirterek, "Burada bazen hasta yakınları bir kadın doktorla yardımcı sağlık personelini karıştırıyor. O kadın hekimin müdahalesini yardımcı sağlık personeli gibi algılıyorlar. 2'si uzman olmak üzere
3 doktor çocuğa anında müdahale etmiş. Aile de bu kadın hekimleri yardımcı sağlık personeliyle karıştırmış. Hastanın hastaneye girişi kayıtlarımızda mevcuttur ve müdahale eden doktorlarımız da bellidir. İlk müdahaleyi yapan pratisyen hekimimiz hemen uzman doktora haber vermiş ve hastanın durumu ağırlaşınca anestezi uzmanı da çağrılmış. Yani ortada bir ihmal söz konusu değil. Çocuğun hayata döndürülmesi için personelimiz ellerinden geleni yaptı. Maalesef bu hastalık nadir görülür ve tıbben tedavisi mümkün
değil. Akciğerde aşırı demir birikimine bağlı olarak bronşların fonksiyonları bozuluyor. Berivan, 'Pulmuner Hemosiderosis' rahatsızlığına bağlı akciğerde şiddetli kanama yüzünden hayatını kaybetti" şeklinde konuştu.
11 yaşındaki Berivan Yaman'ın, yaklaşık 7 yıldır Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gördüğü bildirildi. Çocuğun cesedi otopsisi yapılmak üzere yoğun güvenlik önlemleri altında Muş Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.