Diyarbakırlılar demokratik bir anayasa için panelde buluştu

Darbe ürünü olmayan bir demokratik anayasa talebiyle yola çıkan Sivil Dayanışma Platformu (SDP) Anadolu Buluşmaları Diyarbakır'da toplandı.

Taksim,

Darbe ürünü olmayan bir demokratik anayasa talebiyle yola çıkan Sivil Dayanışma Platformu (SDP) Anadolu Buluşmaları Diyarbakır'da toplandı.

Taksim, Denizli, Bursa, Adana, Van ve Kayseri ardından Diyarbakır'da 'Ayrımcılığa Karşı Diyarbakır Buluşması' etkinliğine sivil toplum kuruluşlarından siyasi parti teşkilatına kadar onlarca kişi katıldı.

Diyarbakır Özel Nil İlköğretim Okulu Konferans Salonu'nda yapılan panele AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, Türkiye Gönüllü Teşekkülleri Vakfı Başkanı Necati Ceylan, Ensar Vakfı Ahmet Şişman, Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu Başkanı Arife Köse, Genç Sivillerden Neslihan Demir, Gönül Köprüsü Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Ay ve Mustazaf-Der Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelde konuşan GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, yaz mevsimine sıcak olayla girmenin hüznünü yaşadıklarını söyledi. Türkiye'nin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğunu belirten Bedirhanoğlu, bunun demokratik bir ortamda çözülmesi gerektiğini vurguladı. Anayasa değişikliğine karşı büyük bir direnme yaşandığını anlatan Bedirhanoğlu, özellikle bazı yüksek yargı üyelerinin açıklamalarının bu direnmeyi ortaya koyduğunu kaydetti. Anayasanın, sadece darbelerle değişebileceği düşüncesinin artık değişmesi gerektiğini kaydeden Bedirhanoğlu, her demokratik değişimin duvara toslayıp dönmesi gibi Anayasa Mahkemesi'nin düzenlemeleri iptal ettiğinin altını çizdi.

Gönül Köprüsü Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Ay ise ülkede şiddet ve çatışma ortamının tekrar hortladığını belirterek, "Anlaşılan odur ki 26 yıldır kana doymayanlar bir 26 yıl daha kanla sürdürme çabası içine girmişler. Eğer daha önceleri sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, vicdan sahipleri bu soruna gereken ehemmiyeti verseydi, kendi korkularını yenip bu kanı durdurmak için seslerini yükseltebilselerdi eminim ki şimdi bu duruma gelmemiş olurduk." diye konuştu.

Genç Sivillerden Neslihan Demir ise üniversite bahçesinde bir telefon görüşmesinde Kürtçe konuşmaları duyarak Kürt gerçeğiyle yüzleştiğini söyledi. Rejimin yıllardır kimseyi affetmediğini belirten Demir, şunları söyledi:

"Rejim herkesi ezdi, absürt yalanlarla bizi kandırdılar. Öldüremediklerini yakalarından tutup cezaevine koydular. Bu bölgede bunlar olurken bölgenin dışında yaşayanlar yani biz Türkler bu çığlığı duyamadı. Artık bütün kendi kırmızı çizgilerimizin dışına çıkarak konuşmalıyız ama daha her şey konuşulamıyor. Şiddeti kaldırmak için önce silahları kaldıralım, siyaseti getirelim."