'Yılın Basın Fotoğrafları 2009 Ödül Töreni' Ankara

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) tarafından düzenlenen 'Yılın Basın Fotoğrafları 2009' yarışmasında dereceye giren foto muhabirlerine ödülleri takdim edildi.

  Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ( TFMD ) tarafından düzenlenen ' Yılın Basın Fotoğrafları 2009 ' yarışmasında dereceye giren foto muhabirlerine ödülleri takdim edildi .
Rixos Grand Ankara Oteli ' nde düzenlenen ödül törenine , Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış , CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay , MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural , bazı milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı .
Bakan Babacan , törende yaptığı konuşmada , yılın basın fotoğraflarının yer aldığı sergiyi incelediğini ve Türkiye ' de foto muhabirliği mesleğinin ulaştığı noktayı gururla izlediğini söyledi ve ' Türkiye ' de uluslararası standartlarda foto muhabirlerinin yetiştiğini görmek Türkiye için büyük bir onur kaynağı ' dedi .
Foto muhabirliğinin zor ve çileli bir meslek olduğunu ifade eden Babacan , ' Günlerce , haftalarca , belki de yıllarca çalıştıktan sonra o tek bir kare pek çok şeyin özetini veriyor . O tek kare , sayfalarca , saatlerce anlatılabilecek mesajı bir özet halinde veriyor . Bu mesleğe gönül veren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum ve mesleklerini icra ederken hayatlarını kaybedenlere de Allah ' tan rahmet ve ailelerine sabır diliyorum ' dedi .
Mesleğin stresli bir meslek de olduğunu dile getiren Babacan , kalp krizi sonucu yaşamını yitiren gazeteciler olduğunu duymaktan duyduğu üzüntüyü de ifade etti .
TFMD Başkanı Rıza Özel de , 26 yıl önce kurulan derneğin 25 yıldır ' Yılın Basın Fotoğrafları ' ödüllerini verdiğini anlattı .
Konuşmasını günler öncesinden hazırladığını dile getiren Özel ancak 42 yaşında yaşama veda eden Behzat Miser ' i toprağa verdiklerini bunun üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti .
Behzat ' ın ailesi için bir kampanya düzenlemeyi istediklerini dile getiren Özel , son 10 gün içinde 3 gazeteci arkadaşının kalp krizi geçirdiğini de belirterek , ' Sanırım mesleğimizin stresini , yükünü kalbimiz çekemiyor ' dedi .
Geçen yıl çıkan yasayla gazetecilerin yıpranma haklarını kaybettiklerine işaret eden Özel ' in , ' Ama biz sanırım yıpranmıyoruz , ölüyoruz ' sözleri salondakilerden alkış aldı .
Foto muhabirlerinin pek çok riskli bölgede görev yaptığını , bazı arkadaşlarının bu görevler sırasında yaralandığını , bazı arkadaşlarının da yaşamlarını kaybettiğini kaydeden Özel , ' Bütün arkadaşlarım adına siz sayın devlet büyüklerimizden bir tek şey rica ediyoruz . Bizim 90 günlük filli hizmet süremizi yani yıpranma hakkımızı verin ve bizim sendikalaşmamızın önünü açın ve en azından haklarımızı alalım ' şeklinde konuştu .

-TÖRENDEN NOTLAR-

Babacan , konuşmasının ardından , Associated Press Haber Ajansından ' İstanbul 2009 ' isimli fotoğrafıyla ' Yılın Haber Fotoğrafı Birincisi ' seçilen İbrahim Usta ' ya ödülünü verdi .
Devlet Bakanı Egemen Bağış da Anadolu Ajansından ' Her Şey Hayatta Kalmak İçin ' isimli fotoğrafıyla ' Yılın Haber Fotoğrafı İkincisi ' seçilen Emrah Yaşar ' a ödülünü takdim etti .
Bağış , ödülü takdim sırasında , ' Sağlığınıza dikkat edin . Bize lazımsınız . Demokrasinin önündeki engellerin aşılması için inşallah 13 Eylül sabahını da fotoğraflamayı Allah size nasip edecek . O yüzden lütfen sağlığınıza dikkat edin ' diye konuştu .
CHP Genel Başkan Yardımcısı Okay ise ' Bilge Köyünde Acı ' isimli fotoğrafıyla ' Yılın Haber Fotoğrafı ' üçüncüsü seçilen Sabah gazetesinden İlhami Yıldırım ' a ödülünü verdi .
Okay , ' Fotoğrafların hepsi bir hüznü , bir felaketi gösteriyordu . Aslında Türkiye ' de görülmemesi gereken bu manzaraların yılın fotoğrafları arasında yer alması bizi mutluluk değil , üzüntü vermesi lazım . Ancak bu fotoğrafları çekenleri kutluyorum ' dedi .
MHP Grup Başkanvekili Okay da ' Yılın Serbest Fotoğrafı ' kategorisi birincisi Anadolu Ajansı foto muhabiri Hakan Şahin ' e ödülünü takdim etti .
Başbakan Yardımcısı Babacan , Devlet Bakanı Bağış ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Okay , ödülleri takdimlerinin ardından kendilerini izleyen foto muhabirlerinin fotoğraflarını çektiler .
Kuzey Irak ' ta Kızılay görevlilerinin bulunduğu araca açılan ateşle hayatını kaybeden Kızılay kameramanı Mustafa Pekcan adına özel ödülü , Pekcan ' ın oğlu Can Pekcan verildi .
Bu yılki yarışmada AA foto muhabirleri , toplam 8 ödül kazanırken , Anadolu Ajansı foto muhabiri Aziz Uzun ' un ' Maratoncunun Son Metrelerdeki Trajedisi ' isimli fotoğrafı ' Yılın Spor Fotoğrafı Birincisi ' seçildi .
Törenin ardından , ödül alan foto muhabirleri ve ödülleri verenler , hatıra fotoğrafı çektirdi .
18 . 06 . 2010 00 : 02 : 13