'Türkiye'nin İran ile yakınlaşması, ilişkilerimizi zedeler'

Tel Aviv'i desteklemesi için ABD Başkanı'na mektup yazan Amerikalı vekiller Obama'yı uyardı.

  Tel Aviv ' i desteklemesi iç ; in ABD Başkanı ' na mektup yazan Amerikalı vekiller , ' Tü ; rkiye ' nin İsrail ile zıtlaşması ve İran ile yakınlaşması , ilişkilerimizi zedeler ' mesajı verdi


ABD Başkanı Barack Obama ' ya mektup yazan Amerikan Temsilciler Meclisi ü ; yesi 126 vekil , Gazze gemilerine yö ; nelik baskından dolayı İsrail ' in dü ; nya kamuoyunun kınamalarına karşı korunması gerektiğini vurguladı . Ç ; arşamba gü ; nü ; yazılan ve Temsilciler Meclisi ' ndeki 435 vekilden 126 ' sının imzasını taşıyan mektupta , Başkan Obama ' nın İsrail ' i savunması istenerek , ' Tü ; rkiye ' nin , ' İsrail karşıtı ' yolda devam etmesi halinde ABD ile bağlarının zarar gö ; rebileceği ' uyarısında da bulunuldu .


Cumhuriyetç ; i ve Demokrat Parti ' ye mensup vekiller ayrıca , ABD Kongresi ' nde İsrail ' in Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırısıyla ilgili bir basın toplantısı da dü ; zenledi . Demokrat Parti New York milletvekili Eliot Engel , Tü ; rkiye ' nin eylemlerini ' utanç ; verici ' olarak nitelerken , ' Ankara ' nın NATO ü ; yesi olmasına rağmen , batıya doğru bakmayı bıraktığını ' ö ; ne sü ; rdü ; . Engel , Tü ; rkiye ' nin son yıllarda ABD ve NATO ' nun geleneksel mü ; ttefiki olma pozisyonundan uzaklaştığını savundu .

ERMENİ TASARISIYLA GÖ ; ZDAĞI
Cumhuriyetç ; i Parti ' nin ' 3 numarası ' konumundaki Indiana milletvekili Mike Pence ise , ' Tü ; rkiye ' nin İran ' a daha da yakınlaşmaya dö ; nü ; k mevcut yö ; nelimini ve İsrail ' e karşı zıtlığını sü ; rdü ; rmesi halinde , bunun bir bedelinin olacağını ' ileri sü ; rdü ; . ' Bu bedelin ne olabileceğine ' dair bir soru ü ; zerine Pence , geç ; mişte Kongre ' deki Ermeni tasarılarını desteklemedeki isteksiz tavrını yeniden gö ; zden geç ; irebileceğini ve bunu Tü ; rkiye ' nin Washington Bü ; yü ; kelç ; isi Namık Tan ' a da sö ; ylediğini belirtti . Pence , Gazze ' de insanlık krizi yaşanmadığını da iddia etti .

SORUŞTURMAYI ' VETO ET ' Ç ; AĞRISI
Cumhuriyetç ; i Parti New York milletvekili Peter King de , geç ; mişte Ermeni tasarılarına destek vermediğini , ancak bu konudaki fikrinin değişebileceğini ve benzer tutumu diğer vekillerinin de gö ; sterebileceğini sö ; yledi . Cumhuriyetç ; i Teksas vekili Ted Poe ise , Obama ' yı , BM Gü ; venlik Konseyi ' nin İsrail ' e yö ; nelik herhangi bir soruşturmayı başlatma girişimini veto etmesi ç ; ağrısında bulundu .

Kaynak : İnternethaber