Maliye, Varlık Barışı'nda gelmeyen 1,65 milyar TL'nin peşine düştü

Hükümetin yastık altı birikim ve gurbetçinin parasını ekonomiye kazandırma çalışması Maliye Bakanlığı'nı çok fazla memnun etmedi. Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazand...

 

Hükümetin yastık altı birikim ve gurbetçinin parasını ekonomiye kazandırma çalışması Maliye Bakanlığı ' nı çok fazla memnun etmedi .

Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun kapsamında beyan edilen rakam 47 , 3 milyar liraya çıkarken vergi tahsilatı 1 milyar TL ' de kaldı . Düzenleme kapsamında 2 milyar 707 milyon liralık vergi tahakkuk etmesine rağmen tahsilat 1 milyar 54 milyon lirada kaldı . Gelir İdaresi Başkanlığı , ödenmeyen 1 milyar 653 milyon liralık verginin peşine düşerken işlemler kamu alacağına göre yapılacak . İdare yurtiçindeki alacağına ilişkin çalışma başlatırken , yurtdışından yapılan para girişleri de mercek altına alınmış durumda .
Varlık Barışı ' nda ödenmeyen vergiye ilişkin olarak GİB ' in yanı sıra MASAK ' ta beyan edilen altın ve paralar için devreye girdi . Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , Varlık Barışı başladığından itibaren 39 şüpheli işlem bildiriminin incelendiğini kaydetti . " Varlık Barışı Kanunu kapsamında Türkiye ' ye geldiği bildirilen 64 ton altının ilgili kamu kuruluşlarının kayıtlarında gözükmediği ' ' iddialarını cevaplayan Bakan Şimşek , Maliye Bakanlığı verilerinin beyana dayalı olduğunu belirterek , beyanda bulunan mükellefin , yasadan yararlanması için 1 ay içinde varlıkları Türkiye ' ye getirmek zorunda olduğunu aktardı . Şimşek , " Beyan edilen varlıkların Türkiye ' ye getirilip getirilmediği hususu mükellefin hukukuyla ilişkili bir husustur . Altınla ilgili bir beyan söz konusu ama bu beyan sonrasında ülkeye getirilip getirilmediği incelenen bir husus . ' ' dedi . 22 Kasım 2008 tarihli ve 5811 sayılı " Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun ' ' ile uygulamaya konulan ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren Varlık Barışı uygulaması , 10 Temmuz 2009 ' dan itibaren 31 Aralık 2009 ' a kadar uzatılmıştı . Kanun kapsamında yurtiçindeki birikimden yüzde 5 , yurtdışından gelen paradan ise yüzde 2 vergi tahsilatı yapılması gerekiyor . Barış kapsamında yurtdışından 5 , 2 milyar lira getireceğini beyan eden Ali Türkan , 104 milyon liralık vergiyi ödemek için Maliye ' nin kapısını çalmadı . Varlık Barışı kapsamında 7 , 1 milyar liralık beyanı ile gündeme gelen meçhul zenginin izini ise Maliye ' den başka bulan çıkmadı .

Zaman