Futsal Ligi'nin şampiyonu İstanbul Üniversitesi oldu

Efes Pilsen Futsal Ligi'nin şampiyonu olan İstanbul Üniversitesi Türkiye'yi UEFA Avrupa Futsal Kupası'nda temsil edecek. İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde oynan

Efes Pilsen Futsal Ligi'nin şampiyonu olan İstanbul Üniversitesi Türkiye'yi UEFA Avrupa Futsal Kupası'nda temsil edecek. İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde oynanan final maçında İstanbul Üniversitesi, Çamlaraltı Koleji Ege Elitspor'u 7 - 1 mağlup etti.

Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Genel Direktörlüğü tarafından bu yıl ikincisi organize edilen Futsal Ligi'nde İstanbul Üniversitesi Spor Kulübü, ODTÜ, Çamlaraltı Koleji Ege Elitspor, Erzurum Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü takımları arasında yapılan yarıfinal maçları sonucunda Efes Pilsen Futsal Ligi'nin şampiyonu belli oldu.

Finalde İstanbul Üniversitesi ile Çamlaraltı Koleji Ege Elitspor karşı karşıya geldi. Çamlaraltı Koleji Elitspor'u 7-1 yenen İstanbul Üniversitesi Spor Kulübü Efes Pilsen Futsal Ligi Türkiye şampiyonu oldu. Rakibi Erzurum Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü'nü 11-9 yenen ODTÜ ise ligi üçüncü tamamladı.

İstanbul Üniversitesi Spor Kulübü Türkiye'yi UEFA Avrupa Futsal Kupası'nda temsil etme hakkını da elde etti.

Efes Pilsen Futsal Ligi'nde, Türkiye'nin 16 bölgesinden 128 futsal takımı büyük bir mücadele sergiledi ve içlerinden 4 takım tüm elemeleri geçerek final serisine katılmaya hak kazandı. Olimpiyat Evi'nde çekilen kuraların ardından yarı final maçları oynandı.

Bu sezon, Efes Pilsen Futsal Ligi'nde 128 takım ve 2560 oyuncu mücadele etti. Lig boyunca 320 maç oynandı ve 3574 gol atıldı. En gollü karşılaşma Gündüz Tekin Onay ile Cerrahpaşa Tıp takımları arasında gerçekleşti. En farklı galibiyet de yine aynı takımlar arasında gerçekleşti ve maç 21-1 Gündüz Tekin Onay takımının galibiyetiyle sona erdi.

FUTSAL HAKKINDA

Futsal ilk olarak 1930'larda Uruguay'da ortaya çıkan ve 90'lı yılların sonunda tüm dünyaya yayılan spor salonlarında özel bir zemin üzerinde oynanan bir futbol oyunudur.

Futsal kelimesi temel olarak kapalı alan futbolu anlamına gelen Portekizce Futebol De Salao veya İspanyolca Futbol De Sala kelimelerinden gelir.

Futsal sayesinde gelişim kaydeden yetenekler, Brezilya futbolundan çıkan yıldızlarda açıkça görülmektedir. Pele, Zico, Ronaldinho, Juninho, Robinho, Ronaldo, Bebeto gibi önemli yıldızlar yeteneklerini futsal sayesinde geliştirmişlerdir.

Futsal'da her futsal oyuncusu takımının % 20'sidir. Bütün oyuncular aktif roldedirler. Futsal, maç başına 50 şut ve 8 gol ortalama ile oynanır. Dar alanda ve hızlı bir şekilde oynandığı için hakemlerle tartışma yaşanmasına olanak vermez. Teknik beceriler ve görsellik ön plandadır, buna bağlı olarak oyuncuların futbol becerilerine yüksek katkı sağlar.

Futsal, birisi kaleci olmak koşuluyla beşer oyuncudan, yirmişer dakikalık iki devrede oynanır. Maksimum yedek oyuncu sayısı 7'dir ve FIFA kurallarına göre oyuncu değişikliğinde sınır yoktur. Futsal topu çapı 62cm'den büyük 64 cm'den küçük olan, 400 gramdan ağır 440 gramdan hafif olan toplarla oynanır. Futbol topundan farkı ise futbol topuna göre daha az sekmesidir.