24. Uluslararası İzmir Festivali başladı

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından düzenlenen 24. Uluslararası İzmir Festivali'nin açılışı, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, "

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından düzenlenen 24. Uluslararası İzmir Festivali'nin açılışı, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, "Dört Piyano, Bir Şef" ile yapıldı. 19 Temmuz'a kadar devam edecek festivalin açılış konserine Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

Açılışta konuşan Bakan Gönül, 25 sene önce valilik yaptığı dönemde İzmir'e lâyık bir sanat hareketi başlatmak amacıyla arkadaşlarıyla yola çıktıklarını anlattı. Gönül, "O zaman Filiz hanım sanırım ilkokula gidiyordu ama emin ellere teslim edildi. Şimdi bakıyorum, dört tane piyanomuz var, o zaman bir tane bile yoktu. Sizler destek oldunuz, bugünlere gelindi. Gerçekten kültürün sanatın en yakıştığı il İzmir. Bir saat kadar evvel sırf bu etkinlikte sizlerle birlikte olayım diye Ankara'dan geldim. Ankara'nın stresinden, sanatın huzuruna kavuşmuş oldum. Bu huzurumuz hep devam etsin. Çok değerli dostum rahmetli Sayın Adnan Saygun'un ismini taşıyan bu güzel ortamda daha nice nice sanat faaliyetlerini birlikte katılalım." dedi.

Vali Kıraç ise İzmir'in Türkiye'nin önemli bir sanat etkinliğine ev sahipliğini yaptığını belirterek, Uluslararası İzmir Festivali'nin bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Kıraç, festivalin devam etmesi için her zaman gerekli desteği vereceğinin altını çizdi. Başkan Kocaoğlu da festivale katkı yapanlarateşekkür etti. İKSEK Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, İzmir'in destanlara, efsanelere konu olmuş 8 bin yıllık tarihî birikime sahip bir şehir olduğunu hatırlatarak, "Efsanelerin festivaline, tarihe sanatla can veren festivale, İzmir'in festivaline, 24. Uluslararası İzmir Festivali'ne hepiniz hoşgeldiniz diliyorum, festival dolu günler diliyorum." ifadelerini kullandı. Sarper Bakan Gönül, Vali Kıraç ve Başkan Kocaoğlu'na, festivale desteklerinden dolayı plaket takdim etti.

Konuşmaların ardından festival, '"Dört Piyano, Bir Şef" konseriyle açıldı. Kariyerleri boyunca ödüle doymayan Alexander Ghindin, David Lively, Janis Vakarelis ve Cyprien Katsaris'ten oluşan orkestrayı, Rus Şef Alexander Polishchuk yönettti. Konserde Wagner'den Debussy'e, dehaların piyano için yazılmış seçkin eserleri seslendirildi.