BDP Genel Başkanı Demirtaş: Başbakan'ın konuşması BDP'nin kapatılması yönünde resmen talimat

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakanın partilerine yönelik eleştirilerine sert cevap verdi. Başbakan Erdoğan'ı

  Barış ve Demokrasi Partisi ( BDP ) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş , Başbakanın partilerine yönelik eleştirilerine sert cevap verdi . Başbakan Erdoğan ' ı yalan konuşmakla suçlayan Demirtaş , DTP ve BDP olarak barış için çok büyük çaba harcayan bir parti olduklarını ileri sürdü .

Meclis Grup Toplantısı ' nda konuşan Demirtaş , Başbakan ' ın konuşmasıyla BDP ' nin kapatılması yönünde resmen talimat verdiğini iddia etti . Türkiye ' nin önünde önemli ve kritik gündemler bulunduğunu dile getiren Demirtaş , terör örgütünün saldırılarının nedenini Kürt sorununa bağladı . " Mecliste grubu bulunan bir parti olarak Sayın Başbakan başka ülkenin sorunundan mı bahsediyor , kendi ülkesinin sorunundan bahsediyor , anlamakta zorluk çekiyoruz . Bir Başbakan , canlı yayınlarda toplumun karşısına çıkıp , milletin gözünün içine baka baka yalan atabiliyorsa , o Başbakanın siyaset anlayışı iflas etmiş demektir . " dedi .

Başbakanın konuşmasını dinlediğini ve kürsüde sürekli şikayet ettiğini savunan Demirtaş , " Demokratikleşme sürecinde hangi somut çözüm proje getirdin de kim engel oldu? " diye sordu . Bir yıldır Kürt sorununu nasıl çözeceğini tartıştığını ileri süren Demirtaş , şöyle devam etti :

" Bir yıl önce başlayan bizim de destek verdiğimiz bu süreç , bizim yüzümüzden mi sizin maskelerinizin düşmesinden mi bu hale geldi? Başbakan , ' anaların gözyaşı dinecek ' derken topluma karşı hamaset yapıyor , arkadan da türlü fırıldaklar çeviriyor . Başbakan ' ın çantasında çözüme dair tek cümle yok . Gelinen noktada ' ben demokratikleşecektim , birileri engelledi ' deniliyor . Bunun adı , en yalın haliyle yalandır . Bunu en iyi biz biliriz . "

Başbakanın bölgeye şiddetten dolayı yatırım yapılamadığını söylediğini aktaran Demirtaş , bunun doğru olmadığını savundu . Bilinçli yoksullaştırma politikalarının sorumluluğunun başka yerlere yüklenmeye çalışıldığını ileri süren Demirtaş , Başbakanın bu şekilde konuşmasının hiçbir katkı sağlamadığını vurguladı . Politikalarının özünün barışta ısrar olduğunu dile getiren Demirtaş , " Etnik çatışma peşinde koşanlar , bunun hazırlığını yapanlar avuçlarını yalasınlar . Biz barış peşinde koşacağız . AKP ya kendisi yürekten barış peşinde koşacak , çözüme gelecek ya da kendisi çözülecek . " şeklinde konuştu .

Başbakan ' ın , Meclis ' te grubu olan bir partinin ve bazı belediyelerin bölgede TOKİ tarafından yapılacak yatırımlara engel olduğu yönündeki sözlerini hatırlatan Demirtaş , partilerinin belediyelerinin rant sağlamayı engellediğini savundu . Demirtaş , " TOKİ , belediyeye hazine arazileri üzerine yapacağı inşaatlardan pay vermemek için arazileri yandaşlarınıza satıyor sonra da şahıs arazisiymiş gibi inşaat yapmaya başlıyor . Bunun adı düpedüz dolandırıcılıktır Sayın Başbakan . Belediyeler , oraya gerçekten yatırım için gidenlerin emrindedir . Biz , partimizin TBMM grubu olarak kamu kaynaklarının oraya akması için çaba sarfediyoruz . " ifadelerini kullandı .

MİT İLE ÖCALAN GÖRÜŞMESİ SIR DEĞİL

KCK operasyonlarını eleştiren Demirtaş , operasyonların siyasi olduğunu iddia etti . " 7 bin 500 sayfa değil , 7 milyon sayfa iddianame hazırlasanız da bizim utanacak bir şeyimiz yok hepsinin arkasındayız . " diyen Demirtaş , Gazze olayında ise utanç verici bir sürecin yaşandığını savunarak " Neyin hesabı soruldu? İsrail bir özrü bile çok gördü . İsrail ile cumhuriyet tarihinin en yoğun ilişkilerini yürütüyorsunuz . Şimdi Sayın Başbakan , karşı olduğunu söylediği dinsel milliyetçiliğin daniskasını yapıyor . Bunun üzerinden iktidarda kalma hesapları yapıyor . Sayın Başbakan , Gazze ' yi dilinden düşürmüyor ama Gazze artık diline değil ayağına dolandı . " şeklinde konuştu .

Grup toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Demirtaş , " MİT ' in , Öcalan ile görüştüğü " yönündeki haberlerin sorulması üzerine " Öcalan ile hem yakalanmadan önce hem yakalandıktan sonra devletin çeşitli kademelerde görüşmeler yaptığı bir sır değil . Herkesin bildiği şey , sır değil . Dolayısıyla görüşmelerin devletin hangi kademesinde , hangi ekiple yürütüldüğünü ben detaylarıyla bilmiyorum doğrusu . Ne amaçla yürütüldüğünü ve nasıl sonuçlara ulaşıldığını da bilmiyorum ama bunları bilmesi gereken Başbakan ' ın kendisidir . MİT , Başbakan ' a bağlıdır . Dolayısıyla sayın Başbakan çıkar açıklarsa , biz de bilgilenmiş oluruz . Bu görüşmeler olmamış gibi davranırsa yine ben kendisini yalancılıkla itham ederim . " karşılığını verdi .