KGAÖ bölgeye barış gücü göndermeyi müzakere etti

Avrasya'da Rusya'nın öncülüğünde faaliyet gösteren Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) bugün Moskova'da bir toplantı gerçekleştirdi. Rusya Güve

  Avrasya ' da Rusya ' nın öncülüğünde faaliyet gösteren Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ( KGAÖ ) bugün Moskova ' da bir toplantı gerçekleştirdi . Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev zirvede bölgeye barış gücü askeri gönderilmesi dahil tüm alternatifleri değerlendirdiklerini söyledi . Alınacak önlemlerin en kısa sürede koordine edileceğini ifade eden Rus yetkili , " KGAÖ liderlerine sunulacak önlem paketinde uzlaşı sağladık . " ifadelerine yer verdi . KGAÖ ' nün bölgeye herhangi bir barış gücü askeri göndermesi durumunda bunun Birleşmiş Milletler ' le irtibatlı bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor .

100 bine yakın Özbek sınırı geçerek Özbekistan ' a sığınırken , kardeş kavgasında ölü sayısı 118 ' e , yaralı sayısı da bin 500 ' e ulaştı . Hastanelerde acil kan ve tıbbi malzeme ihtiyacı olduğu belirtilirken , marketlerin kapalı olması nedeni ile bölgede gıda sorunu yaşanıyor . Özbekistan ' ın Andican vilayetinin Kırgızistan sınırında bulunan Hocabad , Calakuduk , Korgantepe , Bulakbaşı , Hanabad , Pahtabad ve Marhamat ilçelerinde oluşturulan 50 ' den fazla kampta Özbek battaniye ve sıcak yemek verilmeye çalışılıyor .

5 , 5 milyon nüfusun bulunduğu Kırgızistan ' ın yaklaşık yüzde 14 ' ünü Özbek etnik topluluk oluşturuyor . Fergana bölgesinde yer alan Oş ve Celalalabad kentlerinde ise Özbek ve Kırgız nüfuslar eşit durumda . 1990 ' da bölgede gerçekleşen etnik çatışmalarda binden fazla kişinin ölmesinin ardından Eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov bölgeye Sovyet askeri birliklerini göndermişti .