Bakan Eroğlu: Nükleer santrallerin çevreye hiçbir zararı yok

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, nükleer santrallerin temiz enerji kaynağı olduğunu söyleyerek, 'Çevreye hiçbir zararı yok.' dedi. Bakan Eroğlu, İl Koordinasyon topl...



Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, nükleer santrallerin temiz enerji kaynağı olduğunu söyleyerek, "Çevreye hiçbir zararı yok." dedi.

Bakan Eroğlu, İl Koordinasyon toplantısına katılmak üzere Kastamonu'dan karayolu ile Sinop'a geldi. Eroğlu, Vali Mustafa Hakan Güvençer'i makamında ziyaret etti.
Bu sırada Sinop Çevre Platformu üyeleri valilik önünde "Ne termik ne nükleer güneş ve rüzgar bize yeter" yazılı pankart açtı.
Bakan Eroğlu, Sinop Valiliği ziyareti sırasında Sinop'a kurulması düşünülen santraller konusundaki soruları cevapladı.
Eroğlu, "Nükleer santraller konusunu Enerji Bakanımıza sorsanız daha iyi olur. Çevreye etkileri üzerinde konuşalım. Nükleer santraller çevreci birer enerji üretim tesisleridir. Bütün dünyada temiz enerji kaynağı olarak bilinir. Nükleer atıkların bertarafı mümkün ve çok basittir. Bunun teknolojisi vardır. Türkiye'de enerji çeşitliliği az görünüyor. Bu yüzden nükleer santrallerin kurulması gerekir. Bunun çevreye hiçbir zararı yoktur. Kaldı ki biz nükleer santralleri en son teknoloji ile kuracağız. En ileri sevide tedbirler alınacak. Bu konunun da çevre açısından çözümleri vardır." diye konuştu.
Termik santraller konusuna da değinen Bakan Eroğlu, "Bizim termik santrallerin kurulması noktasında kesin bir hükmümüz yok. Ancak her bakımdan teknik tedbirler alınıyorsa, bütün kurumlar da uygun görürse, bizzat ben kendim de ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğümüzün raporlarını inceler; ancak ondan sonra müsaade ederiz. Her türlü şartların yerine getirilmesi lazım. Onu özellikle belirteyim. Ama şu da yanlıştır.
'Ya biz buna karşıyız'. O zaman kardeşim nereye, nasıl yapacak? Önce bunları gör, o zaman karşı çık. Her iki taraftan da 'yapılsın' diyerek peşin hükümlü olmak da yanlıştır, yapılmasın' diyerek peşin hükümlü olmak da yanlıştır. Neticede bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var. Fakat uygun yerde, uygun teknolojiyle, çevreye zarar vermeden yapmak lazım. Ben doğaya, insana zarar verilmesini asla kabul edemem. Bu konuda benim tutumum zaten ortada. Ama olacak bir şey de en ileri teknoloji kullanılıyorsa zaten sorun yoktur. Biz otomatik ölçüm cihazları ile ölçüm yapıyoruz. Bütün tedbirlerimiz var. Ayrıca şu anda teklif aşamasında. Sadece ön lisans verilmiştir." şeklinde konuştu.
Bu arada, Bakan Eroğlu, Sinop Valiliği salonunun Sinop Çevre Platformu üyeleri ile bir görüşme yaptı. Eroğlu, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Eroğlu, daha sonra Bakanlığa bağlı DSİ, OGM, AGM, DKMPG, ÇED, ve PLN genel müdürleri ile koordinasyon kurulu toplantısına katıldı.
(CİHAN)

Zaman