'İsrail'in atacağı adımlar konumunu belirleyecek'

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile İsrail'in yarım gemisine saldırması üzerene telefonla görüştü. Erdoğan kaygılarını ortaya koyarken Obama 'Beklentilerinize uygun çözüm için çabalıyoruz' dedi.

  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın , ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon gö ; rü ; şmesi sona erdi . Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İsrail ' in bö ; lge barışına bugü ; ne kadar en bü ; yü ; k katkıyı yapan bö ; lgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu sö ; yledi .

Başbakanlık Basın Merkezi ' nden yapılan aç ; ıklamada , iki lider arasında 1 saat sü ; ren gö ; rü ; şmede Başbakan Erdoğan ' ın Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere İsrail saldırısı hakkında bilgi vererek , olayın cereyan tarzı ve Tü ; rkiye iç ; in ö ; nemi hakkındaki dü ; şü ; ncelerini aç ; ıkladığı bildirildi .

İsrail saldırısının kabul edilemez bir hukuk dışılık ve uluslararası teamü ; le aykırı bir faaliyet olduğunu belirten Başbakan Erdoğan , kısa zamanda ö ; ldü ; rü ; len Tü ; rk vatandaşlarının cenazelerini , yaralıları ve gö ; nü ; llü ; leri ile yardım faaliyeti iç ; indeki gemilerin serbest bırakılarak Tü ; rkiye ' ye iadesini , Gazze ' ye uygulanan ambargonun bir ö ; nce kaldırılmasını istediği belirtildi .

Aç ; ıklamada , Başbakan Erdoğan ' ın , Akdeniz ' de gerç ; ekleşen saldırının sadece Tü ; rkiye ile İsrail arasında değil , İsrail ile 32 ü ; lke arasında , dolayısıyla bü ; tü ; n dü ; nyayla olduğunu ifade ederek , ' İsrail bö ; lge barışına bugü ; ne kadar en bü ; yü ; k katkıyı yapan bö ; lgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır . Ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde atacağı adımlar , bö ; lgedeki konumunu belirleyici olacaktır ' dediği bildirildi .

ABD Başkanı Barack Obama ise konuşmasına , İskenderun ' da askeri birliğimize terö ; ristlerce yapılan saldırı ile Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilerde hayatını kaybeden Tü ; rk vatandaşları iç ; in ü ; zü ; ntü ; lerini belirterek , şehit aileleri ve Tü ; rk milletine en derin taziyelerini ileterek başladığı bildirildi .

Aç ; ıklamada , Başkan Obama ' nın , Tü ; rkiye ' nin Gazze ' ye yardım konusu ve mü ; teakip gelişmelerle ilgili hissiyatını ç ; ok iyi değerlendirdiğini , nitekim BMGK kararına katılarak bunu gö ; sterdiğini belirterek , ' Bu konunun uluslararası hukuka ve Tü ; rkiye ' nin beklentilerine en uygun şekilde bir ç ; ö ; zü ; m iç ; in yoğun ç ; aba gö ; steriyoruz . Gö ; stermeye de devam edeceğiz . Tü ; rkiye ile ABD ' nin bö ; lge barışı iç ; in bugü ; ne kadar olduğu gibi , bundan sonra da ç ; ok yakın ilişki iç ; inde olacaklarına inanıyorum . Bö ; lgeyle ilgili diğer konuları Toronto ' da yapılacak G-20 toplantısında sizinle yü ; z yü ; ze , ayrıntılı olarak gö ; rü ; şmek istiyorum ' ifadelerini kullandığı bildirildi .

Kaynak : İHA