"Et ve yem fiyatlarındaki artışta toplu konutların mera alanlarına yapılması da etkili oldu"

MHP Çiğli yöneticileri Harmandalı'da besicilerle bir araya geldi. Besiciler et fiyatlarının yükselişinde yem fiyatlarının artışı kadar, toplu konut ol

MHP Çiğli yöneticileri Harmandalı'da besicilerle bir araya geldi. Besiciler et fiyatlarının yükselişinde yem fiyatlarının artışı kadar, toplu konut olarak ayrılan alanların meralar aleyhine gelişmesinin de önemli rol oynadığını söyledi.

Et fiyat artışlarının nedenlerini ve hayvan besicilerinin sorunlarını yerinde incelemek için Milliyetçi Hareket Partisi Çiğli İlçe Başkanı Nevzat Karal ve Milliyetçi Hareket Partisi Çiğli ilçe yöneticileri Harmandalı'da yöredeki besicilerle buluştu. Dertlerini anlatabilecekleri bir muhatap bulamamaktan yakınan Harmandalılı hayvan üreticilerinden Yılmaz Şenol, Harmandalı'da bundan yedi yıl öncesine kadar 10 bin olan büyükbaş hayvan sayısının 500 adete, 40 sürüden oluşan küçükbaş hayvan sayısının da 6 sürüye düştüğünü, süt üretimlerinin de buna paralel yüzde 80 oranında azaldığına dikkat çekti. Şenol, hayvan ve hayvan ürünlerindeki düşüşün sebebi olarak başta yüksek yem fiyatlarını ve toplu konut alanı olarak ayrılan alanların artırılarak meraların yok edilmesini, bunun yanı sıra üreticilerin desteklenmemesini gösterdi. Kilosu 50 kuruşa alınan pamuğun işlendikten sonra atık niteliğinde olan kapçığın besiciye 40 kuruşa satıldığını ve alım gücü olmayan üreticilerin mandıralardan borç para alarak yem alabildiklerini anlatan besiciler, sonuçta süt fiyatında da mandıracıların insafına kaldıklarını söyledi. Kontrol mekanizmalarının çalıştırılmaması ve kooperatiflerin eksikliğinden dolayı et ve süt fiyatına müdahale etmelerine imkanlarının olmadığını anlatan besiciler, "Hayvancılık teşviği adıyla zengin büyük üreticiye 100 dana verilirken küçük üreticiye 10 dana bile verilmemektedir." yakınmasında bulundu. Besiciler, et tüketimin azalmasının, et tüketerek kutlanan Hıdrellez geleneğinin de yok olmasına sebep olabileceğini belirtti.

MHP Çiğli İlçe Başkanı Nevzat Karal ise deve güreşleriyle de ünlü Harmandalı'nın hayvancılığının her yönüyle desteklenmesi gerektiğini, yem fiyatlarının sübvanse edilmesinin zorunlu olduğunu, mera alanlarındaki azalmaya çözümün bulunabileceğini kaydetti. Karal, damızlık hayvanların küçük üreticiye de yetecek kadar verilmesinin, üreticinin ihtiyacı olan kooperatifin kurulması için yerel ve genel yöneticilerin önderlik etmesinin soruna çözüm noktasında katkı sağlayabileceğini ifade etti. Karal, "Harmandalı'da eskiden 3 kasap faaliyet gösterirken şimdi marketlerin kasap reyonlarına kadar düşen etin herkesin sofrasında yer alabilecek fiyat düzeyine indirilmesi için acil önlemlere ihtiyaç vardır." diye konuştu. Karal, yörenin sembolü deve güreşlerinin Çiğli'de düzenlenen festival kapsamına alınmamış olmasını büyük bir eksiklik olarak gördüklerini söyledi. Çöplüğün hali hazırda Harmandalı'da faal olması ve yöre kültürünün festivallerde bile yer almamasının buraya arka mahalle gözüyle bakıldığını gösterdiğini, halbuki yörenin bir kasaba havasında, emeklilerin geri kalan ömürlerini huzurla geçirebilecekleri çekim alanı olabilecek potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.