"Okullarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmeli"

İş sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, iş sağlığı ve güvenliğinin üniversitelerde ders, ilkokullarda ise ünite olarak verilmesi gerektiğini

İş sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, iş sağlığı ve güvenliğinin üniversitelerde ders, ilkokullarda ise ünite olarak verilmesi gerektiğini söyledi. Konya'da devam eden 24. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası panelinde konuşan Özer, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin ilköğretim çağından itibaren başlaması gerektiğini ifade etti. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi konusunda son yıllarda gelişmeler yaşandığını dile getiren Özer, özellikle meslek yüksek okullarında iş sağlığı ve güvenliği derslerinin artığını belirtti. Çukurova, Kırıkkale, Erciyes ve Kocaeli üniversitelerinin bünyelerinde bulunan meslek yüksekokullarında iş sağılığı ve güvenliği bölümlerinin olduğunu belirten Özer, birçok üniversitede iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinin açılması için işlemler devam ediyor" dedi.

Panelistlerden Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. N. Binnur Tulucu da, Selçuk Üniversitesi'nde iş sağlığı ve güvenliğinin ön lisans bölümünün açılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. İş sağlığı ve güvenliği özellikle mühendislik bölümü için büyük önem taşıdığının altını çizen Tulucu, "Ancak büyük bir kısmında ya bulunmuyor ya da sadece seçimlik ders olarak bulunuyor. Halbuki mühendisler önleyici iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin yürütücüsü konumundadır. Dolayısıyla aldıkları teknik bilgilerin iş sağlığı ve güvenliği dersleriyle de desteklenmesi gerekir. İş sağlığı ve güvenliği konusu bünyesinde pek çok disiplini barındırdığı için lisans eğitiminde yer verilmesi açısından sadece mühendisliklerle sınırlandırılması mümkün değildir. Tıp, hukuk, çalışma ekonomisi ve işletme bölümlerinde de iş sağlığı ve güvenliği derslerine yer verilmesi gerekir" dedi.

İş sağlığı ve güvenliğinin Türkiye'de bağımsız bir bilim haline gelmediğini belirten Tulucu, bundan dolayı da iş sağlığı ve güvenliğinin yeterli bir düzeye yükselemediğini ifade etti. Türkiye'de İş sağlığı ve güvenliği konusunda Lisans bölümü ve ana bilim dalı çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyleyen Tulucu, "En kısa zamanda İş sağlığı ve güvenliği ana bilim dalları ve lisans programları konusundaki çalışmalar yetersiz; ancak Tıp fakültelerinde iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans programının olması Türkiye için önemli bir gelişmedir. Günümüzde birçok ülkede iş sağlığı ve güvenliği bağımsız bir bilim dalı olarak kabul ediliyor. iş sağlığı ve güvenliği kaza ve hastalıkların nedenlerini, sonuçlarını ve engellenmesini içeren bilimsel bilgiyi üretmeyi-uygulamayı amaçlıyor" şeklinde konuştu.