Koordinasyon Kurulu Toplantısında Güvenlik Sorunu Ele Alındı

Marmaris Turizm Koordinasyon toplantısında güvenlik sorunu ele alındı

Marmaris Turizm Koordinasyon toplantısında güvenlik sorunu ele alındı. Grand Paşa Otel'de Marmaris Kaymakamı A. Serdar Polat'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Armutalan Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Baysal, İçmeler Belediye Başkanı Zeki Eren, Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli, Turunç Belediye Başkanı Ali Fuat Fidan, İlçe Turizm Müdürü Burhan Coşkun, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldılar.
2010 turizm sezonu öncesi değerlendirmede bulunan koordinasyon kurulu, kentin sorunlarının yanı sıra acil önlem planlarını masaya yatırdı. Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar konuşmasıyla emniyet güçlerine yüklenirken, İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Turan Çebi ise yaz aylarında personel eksikliği yaşadıklarını, MOBESE sistemiyle önceki yıllarda yaşanan sorunların tekrarlanmayacağını dile getirdi.
Yaklaşık 3 saat süren toplantıda ilk olarak konuşma yapan İlçe Turizm Müdürü Burhan Coşkun, "İlçemize ve beldelerimize turist sıfatıyla gelenleri bir birimize zarar veren rekabetlerle değil, fiyatlarımızla, kaliteli tesislerimizle ve personelimizle, kusursuz hizmetlerimizle, vereceğimiz her türlü güvenle memnun etmeye çalışmalıyız. Biliyoruz ki en iyi tanıtım yerinde yapılan tanıtımdır. Her memnun dönen turist bizim için birer kar elçisidir" dedi.
Konuşması sırasında emniyet güçlerine yüklenen Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, belediye zabıtasının polis olmadığını ifade ederek, "Belediye zabıtası polis değildir. İkisi de amme hizmetinde, ama polis yaz aylarındaki takviyesi hariç 200 kişi, zabıta sayısı ise dışarıda 10 kişidir. Madde bağımlısı çocuklar her an tehlike oluşturuyorlar. Caydırıcılık görevlerini nokta olarak görsünler diye sınav ile 14 yardımcı personeli özel güvenlik şirketinden ihale suretiyle kiralayabilmemiz için Valilikten izin istedik. Barlar sokağı, Kordon boyu, yat iskelesine izin verildi. Çarşı ve Uzunyalı'ya evet alamadık. İhtiyacımızı tekrar yenileyeceğiz. Bir iş yerini mühürlemek için o yerin boşaltılmış olması lazım. 3 - 4 zabıta ile ancak o tip yerlere gittiğimizde bizleri 50 - 60 kişilik bodyguard ordusu karşılıyor. Polis nedense taleplerimize ilgisiz kalıyor. Trafikte ise karışıklık diz boyu, her esnaf iş yerinin önüne saksı, sandalye, masa, çiçeklik, koyuyor. İhtiyacımız kadar özel güvenlik elamanı kiralamamıza izin çıkarsa, onların tamamını kamusal alandaki noktalarda kendi elbiseleri ile bulunduracağız. Asla zabıta elbisesi giydirmeyeceğiz" şeklinde konuştu.
Şikayetlere en çok muhatap olan İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Turan Çebi ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Kışın 60 bin, yazın 300 bin olan nüfusu idare etmek, dert ve şikâyetlerine cevap vermek, güvenliğini sağlamak, zarar verecek insanları önceden tespit etmek dışarıdan gözüktüğü kadar kolay bir iş değildir. Her köşe başına bir polis koymamız da mümkün değil. Peki, o zaman ne yapacağız? Herkes kendi kapısının önünü temizleyecek ve daima temiz tutacak. 200 civarındaki personelim günde ortalama 18 saat vazifede. Devlet ise memur günde 8 saat çalışır diyor. MOBESE kameraları devreye girdi. Deneme yayınları yapıyoruz. Direk sayısı 130'a çıkarıldı. Sistemine görüntülü plaka tanıma sistemi özelliğine sahip kameraların yanı sıra gece görüş özelliği de olan hareketli sabit kameralar yerleştirildi. 3 trilyona mal olan ve Türkiye'de bugün için hiçbir yerde bulunmayan MOBESA Kameralarının bedelinin yüzde 80 'ini ödeyen Halit Narin'e halkım adına çok teşekkür ediyorum".
Toplantıda söz alan belde belediye başkanları ve kamu kurumlarının temsilcileri, mevcut durumdan şikayetçi olurlarken, İngiliz Fahri Konsolosu Doğan Tugay ise Türkiye'ye gelen turistin yüzde 42'sinin İngiliz olduğunu, Türkiye'nin gıpta ile bakılan bir ülke olduğunu söyledi.