Büyükşehirlerde Hava Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi Konya'da Başladı

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Ulusal Enstitüsü tarafından yürütülen ve Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün yerel yürütücüleri olduğu Büyükşehirlerde Hava Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (IKONAIR) Konya'da başladı

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Ulusal Enstitüsü tarafından yürütülen ve Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün yerel yürütücüleri olduğu Büyükşehirlerde Hava Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (IKONAIR) Konya'da başladı.
Bera Otel'de düzenlenen projeyle ilgili toplantıya Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Çevre ve Orman Bakanlığı Hava Yönetimi Dairesi Başkanı Mustafa Şahin, daire müdürleri, akademisyenler ve davetliler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çevre ve Orman Bakanlığı Hava Yönetimi Daire Başkanı Mustafa Şahin, projenin 2 yıllık bir süreci kapsadığını ve Konya merkezli yürütüleceğini belirterek, "Proje ile Avrupa Birliği (AB), hava kalitesi direktifleri konusunda Türkiye'nin desteklenmesini ve deneyim kazanmasını amaçlıyor. Projenin uyguluma merkezi olarak Konya tercih edildi. Konya'da yapılacak uygulamalar, aktiviteler sonucu kazanılan deneyim, diğer illerdeki kurum ve kuruluşlarla da paylaşılacak ve Türkiye'nin bu konuda tecrübe kazanması sağlanacak" dedi.
Proje ortaklarından Hollanda'dan gelen proje lideri Henk Bloemen ise, insan hayatının kalitesini artırmak ve insan sağlığını ön plana çıkarmak adına böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, "Şu an hava kalitesi bakımından eskiye nazaran iyi bir konumdayız ancak yeterli seviyede değiliz. Türk Hükümeti bu konuda bugüne kadar bir çok projeyi hayata geçirdi. AB'de hava kalitesi önemli bir konu. Bu nedenle ülkenize bu konuda deneyim kazandırmak için bu projeyi uygulamaya koyduk" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ
Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, hava kalitesinin iyi bir seviyede olduğunu ancak istenilen seviyede olmadığını vurgulayarak, "Konya'daki hava kalitesinin artırılması için yerel yönetimler olarak birçok çalışmaya imza atmıştık. Bu proje, yaptığımız çalışmalara bir yol gösterici olacak. Hava kirliliğinin kaynaklarını bilimsel olarak tespit edeceğiz ve buna göre önlemler alacağız. Gerek Hollanda, gerekse Çevre ve Orman Bakanlığı'yla böyle bir işbirliği içinde olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Haziran ayında kutlanacak Dünya Çevre Günü'nün Konya'da kutlanacağını ve Türkiye'nin en önemli çevre projelerinden birisini bu tarihte hizmete açacaklarını dile getiren Başkan Akyürek, "Konya Atıksu Arıtma Tesisi'nin hizmete girmesiyle Türkiye'de çevre duyarlılığı açısından yeni bir dönem başlayacak. Bu proje, özellikle Türkiye'nin en önemli çevre sorunlarından olan Tuz Gölü'nün kirlenmesiyle ilgili bu kirliliğin bertarafı konusunda önemli bir adım olacak. Temelini 6 yıl önce Başbakanımızın attığı bu dev tesis, yine bir sorun olmazsa onun katılacağı bir törenle hizmete açılacak. Bu projeyle sadece Tuz Gölü'nün kurtarılması değil Konya Ovası'nın sulanmasıyla ilgili de önemli bir adım atılmış olacak" şeklinde konuştu.
Son olarak konuşan Vali Aydın Nezih Doğan ise, 21. yüzyılda insan merkezli yaşamın doğayı ve çevreyi tahrip ettiğini ifade ederek, "Şimdi ise bu tahribatın farkına varan gelişmiş ülkeler ve birlikler, konunun çözümü noktasında çaba sarf ediyorlar ve iyi bir yere gelmiş durumdalar. Bu konuda ülke ve kent olarak biz de üzerimize düşeni yapmalıyız. Bugün burada başlangıcını yaptığımız proje de bu konuda atılmış önemli adımlardan birisi. Ülkemize ve kentimize hayır getirmesini diliyorum" şeklinde ifade etti.