İsrail Büyükelçisi Levy, Dışişleri Bakanlığı'nda

İsrail'in Gazze'ye giden yardım filosuna yaptığı baskının ardından İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

  İsrail Büyükelçisi Levy , saat 10 . 15 ' te geldiği Dışişleri Bakanlığı ' nda , Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz ile görüştü . Yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından İsrail Büyükelçisi , Dışişleri Bakanlığı ' ndan ayrıldı . Türkiye ' nin , İsrail Büyükelçisi Levy ' e tepkisini en sert şekilde ilettiği öğrenildi .
Dışişleri Bakanlığı ise yaşanan olay sonrası yaptığı açıklamayla , İsrail ' i sert dille kınadı . Açıklama , şu ifadeler yer aldı :
" Gazze halkına insani yardım ulaştırmak arzusunu taşıyan ve aralarında yaşlı , kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda ülkeden sivillere karşı İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından güç kullanılması sonucunda , elde edilen ilk bilgilere göre en az 2 kişinin hayatını kaybetmiş ve 30 ' dan fazla kişinin yaralanmış olmasını en ağır şekilde protesto ediyoruz . İsrail masum sivilleri hedef alarak , insan hayatını ve barışçı girişimleri hiçe saydığını açık bir biçimde bir kez daha göstermiştir . İsrail ' in bu
insanlık dışı uygulamalarını şiddetle kınıyoruz . Açık denizlerde gerçekleşmiş , uluslararası hukukun ağır bir ihlalini teşkil eden bu müessif olay ilişkilerimizde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilecektir . Tel Aviv Büyükelçiliğimiz tarafından sürdürülen girişimlerin yanı sıra Bakanlığımıza davet edilen İsrail ' in Ankara Büyükelçisi nezdinde bu kabul edilemez olay kuvvetle kınanmakta ve kendisinden acilen izahat talep edilmektedir . Gerekçe ne olursa olsun , yalnızca barışçı faaliyetlerde bulunan
sivillere karşı bu tür hareketlerin kabulü mümkün değildir . İsrail ' in uluslararası hukukun ihlalini teşkil eden bu davranışının sonuçlarına katlanması gerekecektir . Hayatını kaybedenlere Tanrıdan rahmet , kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyor , yaralananlara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz . "
Öte yandan , gemide bulunan ve haber alınamayanların yakınları da Dışişleri Bakanlığı ' na gelerek , son durum hakkında bilgi aldı .