İkinci 'Ergenekon'da 66. Duruşma Başladı İstanbul

-İKİNCİ "ERGENEKON"DA 66. DURUŞMA BAŞLADI İSTANBUL (A.A) - 31.05.2010 - İKİNCİ 'ERGENEKON' DAVASININ 66. DURUŞMASI BAŞLADI. İSTANBUL 13. AĞIR CEZA -İ

 

-İKİNCİ " ERGENEKON " DA 66 . DURUŞMA BAŞLADI

İSTANBUL ( A . A ) - 31 . 05 . 2010 - İkinci ' Ergenekon ' davasının 66 . duruşması başladı .

İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi ' nde oluşturulan salonda görülen davanın bugünkü duruşmasına , eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin , gazeteci Tuncay Özkan ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay ' ın da aralarında bulunduğu tutuklu 28 sanık katıldı .

Tutuklu yargılanan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Mehmet Haberal , eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Fatih Hilmioğlu , emekli Tuğgeneral Levent Ersöz , Durmuş Ali Özoğlu , Hasan Atilla Uğur , Zerrar Atik , Mehmet Dalagan , Taylan Özgür Kırmızı ve Mustafa Dönmez duruşmaya gelmedi .

Duruşmada söz alan Tuncay Özkan , 3 yıl önce CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş ' la ilgili yaptığı telefon görüşmesinin ' Karataş ' çıkarılarak Kemal Kılıçdaroğlu şeklinde bir basın-yayın organında haber şeklinde yer aldığını belirtti .

- " SALDIRILARI ÖNLEYİN " -

Mahkemenin özel telefon görüşmelerinin dosyadan çıkarılması yönünde bir kararı olmadığını ifade eden Özkan , ' 2 yıldır tutukluyum . Mahkemenin bizim için önlem alması gerekir . Biz esirsek , esaret altındaysak o zaman kendi önlemimizi alalım . Sokakta bize dönük saldırıları engelleme kararı alınız . Biz size emanetiz . Hakkımın ve hukukumun burada teminat altına olduğunun garantisini istiyorum ' dedi .

- " MAHKEMENİN GÖREVİ DEĞİL " -

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün de mahkemede sorulan soruların dışarıya taşınmasının mümkün olduğunu belirterek , ' Size sorulan sorular başka bir yere ulaştırılması için sorulmaz . Dosyayla ilgili sorulardır ' diye konuştu .

Şengün , mahkemenin kişiye özel suçlaması olamayacağını , mahkeme dışında olan şeylerle ilgili de mahkemenin sorumlu tutulamayacağını ifade etti .

Özkan da mahkeme olarak yapılan bu tür yayınlarla ilgili suç duyurusunda bulunulabileceğini kaydetti .

Şengün ise mahkemenin gereğini yaptığını , bunları takip eden kurumların savcılık ve diğer yerler olduğunu , bu tür özel konuşmalarla ilgili yayın yasağı koyduklarını , yayın yasağının uygulanmasının mahkemenin görevi olmadığını söyledi .

Özkan , ayrıca , bu dava ile birinci davanın birer hafta görüleceğini , mahkemenin bundan sonraki süreçte davalara hangi zaman aralıklarında devam edeceğini öğrenmek istediğini söyledi .

Şengün de bu davayı ve birinci davayı birer hafta gördükten sonra 15 gün ara vereceklerini , bu sürede 28 Hazirandaki İrticayla Mücadele Eylem Planı ' nyla ilgili davaya hazırlanacaklarını belirtti .

-SALDIRILARI KINADI-

Bu arada , Özkan , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırısı ile İskenderun ' daki Deniz İkmal Destek Komutanlığına yönelik saldırıyı kınadığını ifade etti .

Daha sonra , tutuklu sanık Kemal Aydın , çapraz sorgusuna devam edilmek üzere kürsüye geldi .

Duruşma , Aydın ' ın savcı Mehmet Ali Pekgüzel ' in sorularını yanıtlamasıyla devam ediyor .

31 . 05 . 2010 11 : 05 : 47