Atatürk Anıtı’na iptali asla kabul edemeyiz - POLİTİKA

Başbakan Erdoğan Ermeni diasporasının baskısıyla Buenos Aires’te açılacak Atatürk Anıtı’nın iptal edilmesine sert çıktı: Arjantin’e gelmiyorum. İlişkilere düşen gölgeyi telafi edin

 

Başbakan Erdoğan Ermeni diasporasının baskısıyla Buenos Aires’te açılacak Atatürk Anıtı’nın iptal edilmesine sert çıktı : Arjantin’e gelmiyorum . İlişkilere düşen gölgeyi telafi edin

YAKUP BULUT SANTIAGO

Yüz binden fazla Ermeni’nin yaşadığı Arjantin’de Atatürk Anıtı için varılan mutabakat , Ermeni diasporasının baskısıyla özerk yerel yönetim tarafından iptal edilince Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Arjantin gezisini iptal etti . Dün Şili’ye geçen Erdoğan kendisini arayan Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner’e “Gerekçeniz ne olursa olsun tutumunuz kabul edilemez” dedi .

SON ANA KADAR DİPLOMATİK GİRİŞİM

İki ülke arasında gerginliğe yol açan kriz 28 Mayıs Cuma günü , Arjantin Hükümeti’nin Rio De Janerio’da bulunan Türk heyetine Buones Aires’teki Atatürk Anıtı’nı açamayacaklarını bildirmesiyle patlak verdi . Jorge Newbury Parkı’ndaki anıt için otonom Buenos Aires yönetimi Çevre ve Kamu Bakanlığı tarafından daha önce verilen izin , Türkiye karşıtı Ermeni lobisinin girişimleri sonucu iptal edildi . Bu gelişmeyi 2 gün önce öğrenen Erdoğan , ısrarla pürüzün giderilmesi ve diplomatik sürecin sonuna kadar işletilmesi talimatını verdi . Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , Arjantin Dışişleri Bakanı Jorge Taiana ile görüştü “verilen taahhüdün gereğinin yerine getirilmesini” talep etti . Ancak olumlu bir gelişme sağlanamadı .

FERNANDEZ DE KİRCHNER İKNA EDEMEDİ

Arjantin Cumhurbaşkanı Fernandez de Kirchner , Erdoğan’ı telefonla arayarak Türk tarafının tepkisini haklı bulduklarını ve paylaştıklarını , ancak anayasa gereği otonom Buenos Aires yönetimine tanınan yetkileri aşamadıklarını bildirdi . Erdoğan da “Gerekçeniz ne olursa olsun tutumunuz kabul edilemez” dedi ve ziyareti iptal ettiklerini bildirdi . Arjantin’e daha önceden programlanan hareket saati olan Cumartesi gecesi saat 21 . 30’a kadar Erdoğan’ın talimatıyla Arjantin nezdindeki diplomatik girişimler sürdürüldü . Sonuç alınamaması üzerine Erdoğan , net bir tavır ortaya koyarak , gezisinin Arjantin ayağını tamamen iptal etti .

Arjantin basını kendi hükümetini suçluyor

Arjantin basını , Başbakan Erdoğan’ın , Ermeni nüfusun tepkisi nedeniyle Atatürk Anıtı açılışına izin vreilmemesi üzerine Buenos Aires gezisini iptal etmesini “Büyük skandal” manşetleriyle kamuoyuna duyurdu . Arjantin’in önde gelen gazetelerinden Clarin , Atatürk’e anma töreninin iptal edildiğine dikkat çektiği haberinde şu yorumu yaptı : “Ziyaretin iptali , büyük boyuttaki bir skandalı tetikledi . Çünkü Ermenistan ile Türkiye arasında olduğu gibi sorunlu durumların karşısında burada işlerin ne kadar kötü idare edildiğini gözler önüne serdi ve aynı zamanda ulusal ile kent hükümetleri arasındaki çatışmaları bir kez daha ortaya koydu . ” La Nacion gazetesi de Arjantin Cumhurbaşkanlığı ile Buenos Aires hükümeti arasındaki çekişmelere ağırlık verdiği haberinde “Türk Başbakanı Erdoğan kızgın . Brezilya’dan Arjantin’e seyahatinden bir gün önce Buenos Aires hükümetinin , ülkesinin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e bir anıtın açışlına izin vermeye reddettiği için öfkelenen Erdoğan , valizleri yeniden boşaltmak zorunda kaldı” diye yazdı . Türkiye’nin Buenos Aires’deki Türk Büyükelçiliğinin rahatsızlığına da dikkat çeken La Nacion’a konuşan Büyükelçi Hayri Hayret Yalav ise “Bize herhangi bir gerekçe gösterilmedi ve neden fikrini değiştirdiklerini bilmiyorum” şeklinde konuştu .

Acı haber üzerine iki iptal

Başbakan Erdoğan , Latin Amerika gezisi esnasında Türkiye’den gelen şehit haberlerini öğrenince iki programını iptal etti . Erdoğan , “Piri Reis’ten Katip Çelebi’ye : Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı” sergisinin açılışını yapacak ve dünyanın en büyük stadı olan Maracana Stadı’nda Flamengo-Gremio maçını izleyecekti . Gelen üzücü haber üzerine Erdoğan sergiye ve maça gitmedi .

YANLIŞI DÜZELTİN

Dışişleri açıklamasında Arjantin ziyaretinin iptaline neden olan Atatürk Anıtı’nın açılışının “Türkiye ‘ye hasım Ermeni çevrelerin girişimleri sonucu” iptal edilmesinin düzeltilmesi istendi . Açıklama şöyle dendi : “Bu yanlış karar nedeniyle Türkiye-Arjantin ilişkilerine düşen gölgenin telafisi için Arjantin makamlarının gerekli adımları bir an önce atması beklenmektedir . ”

Ankara’yı tehdit hiçbir işe yaramaz

Türkiye , Brezilya ve İran’ın imzaladığı nükleer takas anlaşmasını değerlendiren Newsweek dergisi ABD Başkanı Barack Obama’yı Ankara ve Brezilya’ya karşı yumuşak davranmakla suçlayanlara sert çıktı : “Türkiye , Brezilya ekonomik güç olarak büyüdü . Obama tehdit ederse ters teper onları ikna etmeli . ” Derginin editörü Fareed Zakaria “Obama , Al Capone’a karşı” başlıklı yazısında , Başkan Bush’un Ankara’ya yaklaşımı ve 1 Mart Tezkeresi’nin reddedilmesini örnek göstererek anlattı . Zakaria , “Nazik bir sözcük ve bir tabanca ile sadece nazik bir sözcükten daha fazla yol katederseniz” diyen Al Capone modelinin başarısız olduğunu kaydetti .

FOTOĞRAFTA OLMAYAN OBAMA

Eleştirilerin çoğunun hedefinin fotoğrafta bile olmayan Obama’ya olduğuna işaret eden Zakaria , “Obama fazla yumuşak ve diğer ülkeler onu istismar ediyor . Önce , Ruslar , sonra Çinliler ve İranlılar . Şimdi de Brezilyalılar ve Türkler” dendiğine dikkat çekti .

Davutoğlu’dan İran mesaisi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , Washington’a gidiyor . Davutoğlu , burada ABD’li mevkidaşı Hillary Clinton’un yanı sıra Ulusal Güvenlik Danışmanı Jim Jones’la da görüşecek . Ana gündem İran’ın nükleer programı ve bu konuda iki ülke arasındaki görüş farkı . Davutoğlu , “İran’ın nükleer programına dair krizin , diplomatik yollarla aşılması için , anlaşma büyük bir fırsat” mesajı verecek . İran’la müzakere sürecinde Ankara’nın batıyla görüş alışverişinde bulunduğunu da hatırlatacak .





Star Gazete