Türk gazeteciler, Güney Afrika'da medya özgürlüğünü tartıştı

Medya mensupları ile akademisyenleri bir araya getirme amacı ile kurulan İstanbul merkezli Medialog Platform, Güney Afrikalı ve Türk gazetecileri Joha

Medya mensupları ile akademisyenleri bir araya getirme amacı ile kurulan İstanbul merkezli Medialog Platform, Güney Afrikalı ve Türk gazetecileri Johannesburg şehrinde buluşturdu. Johannesburg merkezli Turkuaz Harmoni Enstitüsü ve Güney Afrika Editörler Forumu'nun (SANEF) ev sahipliğinde "Medya Özgürlüğü, Demokrasi ve Toplumsal Uzlaşma" konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Yeni Şafak'tan Ali Bayramoğlu ve Todays Zaman editörü Bülent Keneş katıldı. Milliyet'ten Belma Akçura ve romancı-yazar Mario Levi da panele katılan diğer isimlerdi.

Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'un ismini taşıyan üniversitede gerçekleşen panele Türk ve Afrikalı gazetecilerin yanı sıra Türkiyeli gurbetçiler, üniversite öğrencileri ve işadamlarını katıldı.

Medialog Proje Koordinatörü Özgür Küçük, panelde yaptığı konuşmasında, "Geçtiğimiz Aralık ayında Güney Afrikalı editörlerin derneği olan SANEF üyesi bir grup gazeteciyi Türkiye'de ağırladık. Ülkemizden çok etkilenen gazeteciler aynı zamanda Türkiye'deki sorunların kendi ülkeleri ile benzerliklerinden hareketle Türk meslektaşları ile Güney Afrika'da bir konferans düzenlemek istediklerini ifade etti. Bugün hem iadeyi ziyaret gerçekleştirildi, hem de mesleki konuşların tartışıldığı bir panel." diye konuştu.

Güney Afrikalı konuşmacılardan SANEF'in Başkan Yardımcısı Henry Jeffreys ise Türkiye ziyaretlerinin verimli geçtiğini söyledi. Jeffreys, "Türkiye'de çok kısa bir zaman geçirmemize rağmen bölgede yükselen bir güç olmanın yanında Güney Afrika ile benzer bazı problemler yaşandığını gördük. Türkiye'de bizim gibi çok kültürlü bir topluma sahip, ama fark modern ve ileriye dönük büyük projelere sahip olan bir toplumu hoşgörü ve karşılıklı diyalog temelleri üzerine inşa edilmesi Aynı zamanda görüştüğümüz insanlar da hep ileriye bakan umut dolu bir vizyon olduğuna şahit olduk. Bu amaca hizmet eden güçlü bir medya da en önemli kazancınız." dedi.

Sosyolog Ali Bayramoğlu, Türkiye'de demokrasinin, basın özgürlüğünün artık daha güçlü olduğunun üzerinde dururken, panelde söz alan Milliyet gazetesinden Belma Akçura da 90'lara kadar Kürt sorununun topluma sadece PKK ve terör olarak yansıtıldığını ama artık meselenin gerçek boyutlarıyla ele alındığını açıkladı.

Türk gazeteciler Johannesburg'un ardından ziyaretleri kapsamında dünyaca ünlü turizm beldesi Cape Town şehrine geçti.