Diyarbakır Valisi Yardımcısı Tura: Osmanlı'nın bize bıraktığı eserleri korumalıyız

Diyarbakır Vali Yardımcısı Memduh Tura, Osmanlı'nın miras olarak bıraktığı eserleri korumamız gerektiğini söyledi. Tura, "Osmanlı Devleti en çok Rumel

Diyarbakır Vali Yardımcısı Memduh Tura, Osmanlı'nın miras olarak bıraktığı eserleri korumamız gerektiğini söyledi. Tura, "Osmanlı Devleti en çok Rumeli'de eser bırakmıştır. Ancak Diyarbakır Anadolu'da bir istisnadır. Birçok Osmanlı eserine ev sahipliği yapmaktadır ve bugün o dönemden kalan birçok han, hamam, cami gibi esreler var. Bunların birçoğunu günlük hayatta hala kullanıyoruz. Bizler bu eserleri geçmişten nasıl miras aldıysak; aynı şekilde bu eserleri en iyi biçimiyle yaşatarak gelecek nesillere bırakmamız gerekiyor." dedi.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk, İl Kültür Müdürü Tevfik Arıtürk, İl Müftüsü Ali Melek, Vakıflar Haftası nedeniyle Vali Yardımcısı Tura'yı ziyaret etti. Vakıfların ilk kurulduğu zamanlardan başlayarak devletin yükünü hafifleten, bugünün sivil toplum örgütleri olduğunu belirten Tura, "Vakıf müessesi tüm dünyaya örnek olmuş bir müessesedir. Çünkü vakıflar, ilk sivil toplum örgütlenmesidir. Günümüzde devletin yükü çok fazla. Şu an bakıyorsunuz, trafikten tutun sağlığa, güvenlikten tutun da eğitime her şey devletin sırtında. Ama Osmanlı zamanında devlet bu kadar büyük değildi. Mesela bir yere bir cami yapılıyorsa akabinde hemen orada bir vakıf kuruluyor yani bir şekilde bir kamu hizmeti görülüyorsa onun mutlaka bir de vakfı vardır. Buna göre yapının geliri ve gideri o şekilde çözümlenmiştir. Şimdi bakıyorsunuz batıda hep "devlet küçülsün" "piyasadan elini çeksin" "sivil toplum işin içine girsin" gibi söylemleri duymaktayız. Ama bakınız biz bunu yüzyıllar önce bir şekilde çözümlemişiz. Devlet birçok sosyal hizmete karışmamış bütün işi bu vakıflar sırtlamışlardır." diye konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk ise hafta vesilesiyle bir dizi etkinlik düzenleyeceklerini belirterek bu etkinlikler çerçevesinde konferanslar verileceğini, bazı eğitim kurumlarında çeşitli yardımlarla birlikte sağlık taraması ve ağız diş bakımı yapılacağını söyledi. Aktürk, Diyarbakır'da mevcut tarihi yerlerin birçoğunda kendi öz kaynaklarıyla restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.