El İşi Sergisi Engellilere Eziyet Sergisine Dönüştü

Salihli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ndeki öğrencilerin yıl boyunca yaptıkları el işleri sergisi beğeniye sunuldu.

Salihli Kültür Merkezi sergi salonunda açılan sergide engelliler merdiven engeline takıldı. Yaptıkları el işlerini sergilemek üzere Salihli Kültür Merkezi sergi salonuna gelen engelliler merdiven engelini ancak çevredeki duyarlı vatandaşların yardımıyla aşabildi. Kaymakam Mesut Yıldırım'a engellilerin Salihli'de kamu kurum kuruluşlarında zorluk çektiğini ifade eden Tüm Engelliler ve Aileleri Kültür Yardımlaşma ve Destek Derneği Başkanı Gülçin Kocatürk, bu konuda yardım talebinde bulundu.
Serginin beş gün boyunca açık olacağını ve bu engellilerin sergi salonuna ulaşmalarının problem olduğunu ifade eden Kocatürk, şöyle konuştu: "Söylediğimiz halde buranın engellilere uygun bir şekilde dizayn edilmemesi bizleri önemsemedikleri anlamına geliyor. Bütün kamu dairelerinde engellilerin çıkabileceği bir yer yok. Engelli bir vatandaş İlçe Halk Kütüphanesi'ne kitap okumaya gelse ikinci kata çıkabileceği bir asansör yok. Sadece Salihli'de değil Türkiye'nin birçok yerinde bu sorunla karşı
karşıyayız. Sonra da engelliler sokağa çıkmıyor diye sitemde bulunuyorlar. Böyle fiziki ortamda engelli nasıl sokağa çıksın."
Kocatürk, Kaymakam Mesut Yıldırım'ın "sorumlu olarak kimi görüyorsunuz" sorusuna, "sorumlu olarak ben toplumun genelini görüyorum" cevabını verdi.
Salihli Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Bilgi, belediye yetkililerine merdivenlere engellilerin çıkması için yer gösterdiklerini ancak sergi açılış saatine kadar hiçbir görevlinin gelmediğini söyledi.
Doğuştan engelli olan Ramazan Pekkara (19) da, arkadaşlarının düzenlediği sergi dolayısıyla burada olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Yetkililer binanın arka tarafına geçici bir rampa koyduklarını ifade ettiler ancak oraya baktığımızda rampanın önüne araç park edildiğini gördük. Biz geçici bir rampa değil kalıcı bir yol istiyoruz. Bu ülkenin birer vatandaşı isek bizimde sahip olduğumuz haklar mutlaka vardır. Örneğin, devlet dairelerimizde engellilerimiz için asansör yok. Engelli merdivenleri yok.
Yerel yönetimler ve meslek odaları, engelliler için yapılan yasal düzenlemelerin yaşama geçirilmesi ve uygunluğunun denetlenmesini sağlamalıdır. Yapılan işler engelliye uygun tasarlanmalıdır."