Samsun'da halk pazarlarına AB standardı geliyor

Samsun'un İlkadım Belediyesi, ilçedeki halk pazarlarına Avrupa Birliği standardı getirmeye hazırlanıyor. Pazar yerlerini gelişi güzel durumundan kurta

  Samsun ' un İlkadım Belediyesi , ilçedeki halk pazarlarına Avrupa Birliği standardı getirmeye hazırlanıyor . Pazar yerlerini gelişi güzel durumundan kurtarıp düzenli ve estetik satış yerleri haline dönüşmek isteyen belediye , uygulamanın ilk adımını attı . Samsun Pazarcılar Odası işbirliği ile kayıt altına alınmaya başlanan pazarcılara daha sonra da yaka numarası verilip tek tip kıyafet giyme zorunluluğu getirilecek .

TBMM AB Uyum Komisyonu ' nun sebze ve meyve ticaretini kayıt altına almayı amaçlayan kanun tasarısını kabulü , toptancı hallerini düzene sokmakla birlikte sebze ve meyveler ile arz ve talep derinliğine göre belirlenecek diğer malların ticaretinin kaliteli , standartlara ve gıda güvenliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılması , malların etkin şekilde tedariki , dağıtımı ve satışı , üretici ve tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması , meslek mensuplarının faaliyetlerinin düzenlenmesi , toptancı halleri ile pazar yerlerinin çağdaş bir sisteme kavuşturulması ve işletilmesini de sağlıyor .

5 Ocak 2010 tarihinde kanun tasarısının kabulü , belediyeleri de harekete geçirdi . Kanun desteğini arkasına alan İlkadım Belediyesi , semt pazarlarını yeniden dizayn etmek istiyor . Bunun için belediyenin zabıta müdürlüğü ile imar müdürlüğünü görevlendiren belediye yönetimi , Pazar satış yerlerinin kime ait olduğunu metrakaresiyle birlikte çizimlerle tescilliyor . Semt pazarlarında satış yapacaklara ise odalara kayıtlı çiftçi , pazarcı ve esnaf olma şartı getiren belediye idarecileri , belgesi olmayanlara ise satış yaptırmayacaklarını belirtiyor .

Çalışmaların tamamlanmasının ardından vatandaşların AB standardına kavuşmuş semt pazarlarında daha rahat ve güvenli alışveriş yapabileceklerini ifade eden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş , uygulamayla pazarcı esnafının mağdur olmayacağını da vurguladı . Demirtaş , " Avrupa ülkelerindeki semt pazarlarında düzen ve intizam , maalesef şehrimizde yok . Biz de bu standardı yakalama adına çıkarılan yasanın da desteği ile bütün pazar yerlerimizi yeniden düzenliyoruz . Öncelikle pazarcıların yerlerini kayıt altına almak için görevlendirdiğimiz ekipler çizimler yapıyor . Çizimlerde hangi parselin kime ait olduğu ortaya çıkacak . Daha sonra kayıtlı pazarcılara yerlerini teslim edeceğiz . Ama onlara düzen getireceğiz . Yaka numaraları vereceğiz . Şık ve estetik tek tip kıyafet zorunluluğu getireceğiz . Böylece hem semt pazarları daha düzenli hale gelecek hem de kayıt dışı satışı önlemiş olacağız . " dedi .

Pazar yerlerinin denetim ve kontrolünü zabıta ekiplerinin yapacağının altını çizen Başkan Necattin Demirtaş , " Düzenleme ile ilgili tüm meslek odalarıyla toplantılar yaptık . Uygulamanın hayata geçirilmesi konusunda ortak konsersüs sağladık . Bizim bu düzenleme ile amacımız hem pazarları belli bir intizam ve standarda kavuşturmak hem de belediyemizin pazar gelirlerini düzenli olarak toplayabilmek . Yapılan yer tespitleri ile biz pazarları ve pazarcıları daha belirgin bir şekilde denetlemiş olacağız . Bunu yasalar da emrediyor . Bizim görevimizde yasaları hayata geçirmek . Bunu başardığımız zaman bir çok sorunu da çözmüş olacağız . " ifadelerini kullandı .

Samsun Pazarcılar Odası Başkanı Muhammet Yazıcı ise uygulamanın pazarcı esnafının yararına olacağının altını çizdi . Yazıcı , kaydı bulunmayanların en kısa zamanda odalarına kayıt yaptırıp çiftçi , esnaf veya pazarcı olduklarını belgelemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi .