Sumocular, 'Er Meydanına' Çıkacak

-SUMOCULAR, 'ER MEYDANINA' ÇIKACAK -JAPONYA'DAN GELECEK SUMO GÜREŞÇİLERİ, 649. TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ'NDE ŞOV AMAÇLI GÜREŞECEK EDİRNE (A.-S

-SUMOCULAR, 'ER MEYDANINA' ÇIKACAK

-JAPONYA'DAN GELECEK SUMO GÜREŞÇİLERİ, 649. TARİHİ

KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ'NDE ŞOV AMAÇLI GÜREŞECEK

EDİRNE (A.A) - 20.05.2010 - Salih Baran - Bu yıl 649.'su düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Japonya'dan gelecek Sumo Güreşçileri, Er Meydanında gösteri amaçlı güreşecek.

Edirne Valisi Mustafa Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırkpınar'ın dünyaya tanıtımı amacıyla geçen yıl planlanmasına rağmen bazı aksaklıklar nedeniyle gerçekleştirilemeyen 'Sumo ve Kırkpınar' buluşmasının bu yıl gerçekleşeceğini söyledi.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin çok eski ve köklü olmasına rağmen lokal kalarak tanıtımında eksiklikler olduğuna dikkati çeken Vali Büyük, şunları kaydetti:

'Bu yıl sumo güreşçileri Edirne'ye gelerek, 649. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Er Meydanına çıkacaklar. Japonya'dan gelecek 5 güreşçi ve 5 teknik ekip için hazırlıklar tamamlandı. Biletleri alındı. Bu tarz gösteri amaçlı durumları tanıtımın amacı olarak kullanmalıyız. Kırkpınar'ı sadece Edirneli sadece Türk insanı bilmemeli. Dünya vatandaşlarının Edirne denince Selimiye Camisi akıllarına geliyorsa Kırkpınar'da gelmeli.'

Sumocuların kendi aralarında güreşeceklerini, pehlivanlarla herhangi bir karşılaşma yapmayacaklarını belirten Büyük, '(Sumocuların neden getiriyorsun) dediklerinde (güreşçilerimizin ne kadar kıymetli olduğunu, güreşimizin ne kadar seyredilebilir olduğunu göstermek için getiriyorum) cevabını verdim. Sumocuları üstün olarak gördüğümüzden değil. Ama Japonlar bu durumu nasıl sanayi haline getirmişler, filmlerini belgesellerini çekmişler, biz işin burasındayız. Bizimki daha gösterişli, estetik, insanı, tarih kokuyor, insanların oradaki peşrevinden, duasına, davet usullerine hep bir gelenek var. Ciddi bir kültür' dedi.

Sumocularla birlikte Japon belgesel kanallarınında geleceğini, bununda tanıtım için önemli bir unsur olduğunu aktaran Vali Büyük, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kırkpınar destekleniyor elbette ama bu destek biraz daha artırılmalı. Hacı Bektaş-ı Veli, Nasrettin Hoca, Mevlana Celalettin-i Rumi anma törenleri gibi özel bütçeler ayrılmalı. Ama öncesinde Edirneli Kırkpınar'ı benimsemeli, sahip çıkmalı. Çok fazla ilgisi yok. Edirne'nin dışındaki insan daha çok ilgili. Bu yıl 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında ilk kez Kırkpınar Yağlı Güreşleri temasının olmasını istedim ve çok da güzel oldu. Kırkpınar ayrıca UNESCO Somut olmayan miras listesine alındı. Bunlar güzel şeyler. Edirne Kırkpınar'ı her fırsatta sunmalı, bir simge olarak kullanmalı.'

Edirne'de 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 21-27 Haziran tarihleri arasında yapılacak.

(BAR-NA-SS)

20.05.2010 10:49:56